#

Wandelen in Wichmond

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Wandelroute landschap








#Wandelroute in het kort
In het dorsmolenhuisje en de watermolen van Kasteel Hackfort kun je iedere zaterdag zien hoe vroeger het meel voor het bakken van brood gemaakt werd.
De tuin van Kasteel Hackfort bestaat uit verschillende "boskamers". Onderling waren ze ooit verbonden met lindelanen. Natuurmonumenten reconstrueert de oude tuin zo veel mogelijk.
Rondom kasteel Hackfort zijn verschilllende kleinschalige landbouwpercelen en boerderijtjes te vinden. Volg het paadje tussen de korenvelden vol bloemen door en geniet tijdens de wandeling van de prachtige doorzichtjes.
In een weiland aan de Boshuisweg is geprobeerd om de flora en fauna van natte weilanden weer terug te krijgen. Er is een uniek natuurgebiedje ontstaan.
De wandelroute loopt een stukje door kleinschalig Achterhoeks coulisselandschap, met kleine percelen afgewisseld met schattige boerderijtjes.
In de Hackfortsche beek is een stuw gemaakt om de hoogte van de waterstand te kunnen regelen.
Wandelroute: Wandelroute landschap
Latitude: 52.0985795196822 Longitude: 6.27776407148861

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Dorsmolenhuisje
Eindpunt: Dorsmolenhuisje
Lengte: 5,1 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 32
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

  • Geen gevonden

Horeca:

Links:




Dorsmolenhuisje

#Dorsmolenhuisje
Aan de rand van de parkeerplaats van Kasteel Hackfort staat een klein gebouwtje dat de naam Dorsmolenhuisje draagt. In het gebouwtje staat een historische dorsmolen opgesteld. Een dorsmolen scheidt de graankorrels van de aren. Tegenwoordig dorst een combine het graan direct op het land; in het dorsmolenhuisje kun je zien hoe dat vroeger ging. Het dorsmolenhuisje is zaterdags geopend.
De volgende stap, het malen van graankorrels tot meel om brood van de bakken kun je zien in de watermolen van Hackfort een eindje verderop.




Route:

  • Loop vanaf het dorsmolenhuisje het bos in tot je op de eerste viersprong van paden staat.


Geriefhout op het landgoed

#Geriefhout op het landgoed
Voor het bouwen huizen, het maken van meubilair en voor gebruiksvoorwerpen was veel goed timmerhout nodig. Daarvoor diende een deel van het aangelegde park rondom het hoofdhuis. Ook werd het kasteel verwarmd met houtblokken en hiervoor was veel hout nodig. De bossen die je ziet hadden dus meerdere functies.




Route:

  • Neem het paadje in westelijke richting (Dit is met het dorsmolenhuisje links van het pad.)
  • Loop door tot je links van het pad een omgevallen beuk ziet liggen.


Omgevallen Beuk

#Omgevallen Beuk
Deze machtige beuk stond ooit in het bos bij Kasteel Hackfort. Waarschijnlijk werd hij ziek, was het te gevaarlijk om hem te laten staan. De enorme stam is na de kap blijven liggen, waarschijnlijk met opzet. Veel insecten vinden hun thuis onder de schors van dood hout. Door de dode boom te laten liggen, krijgen deze insecten een kans om te leven op Landgoed Hackfort. Op deze manier kun je goed zien dat het een tijd duurt voordat dood hout door de natuur is opgeruimd door schimmels.




Route:

  • Loop door tot je bij een langerekt bankje op een driesprong van paden uitkomt.


Laantje met Eiken

#Laantje met Eiken
Een laantje met eiken scheidt de tuin van de landbouwpercelen die rondom Kasteel Hackfort liggen. Opvallend is dat dit laantje krom loopt, een kenmerk van de tuinaanleg in de Engelse landschapsstijl. Op deze manier kun je aan het begin van het laantje het einde niet zien. Daardoor beleef je de ruimte groter.
In het late voorjaar heeft de eikenlaan frisse groene blaadjes. In de zomer zorgen de bomen voor verkoeling. In het najaar kleurt de laan prachtig bruin. De blaadjes vallen van de bomen.




Route:

  • Neem het pad door de eikenlaan langs de grasvlakte.
  • Sla rechts af op de Y-splitsing.
  • Sla nog een keer rechts af op de T-splitsing bij de brug.
  • Steek de brug over en loop door tot je op een splitsing van paden bij een bankje uitkomt.


Bankje bij het Korenveld

#Bankje bij het Korenveld
Vanaf dit bankje heb je in de zomer een prachtig uitzicht over het korenveld vol met klaprozen en bloeiende korenbloemen. Rechts kun je de achterkant van Kasteel Hackfort zien liggen. Links over het koren heen zie je boerderij "Het Hofhuis" liggen, één van de boerderijen die vroeger tot het landgoed behoorde.




Route:

  • Neem vanaf de splitsing bij het bankje het pad dat in noordelijke richting langs het korenveld (rechts van het pad) loopt.
  • Loop door tot je een goed zicht hebt op het bos links van het pad.


Adelaarsvarens

#Adelaarsvarens
Adelaarsvarens zoals hier naast het pad staan, geven aan dat dit een oud bosgebied is. De adelaarsvaren maakt een netwerk van wortelstokken. Een gesloten dek van deze wortelstokken betekent dus dat de grond ongeroerd is. Dat wil zeggen dat dit gebied al een lange tijd bos is geweest en dat de grond met rust gelaten is.




Route:

  • Loop verder tot de hoek van het bos (links van het pad).


Zicht op 't Hofhuis

#Zicht op 't Hofhuis
Bij een landgoed als Hackfort hoorden vaak vele boerderijen. De gronden moesten bewerkt worden door pachters die zorgden voor inkomsten voor de kasteelheer. Op deze plek zie je boerderij "'t Hofhuis" liggen, die ook tot het landgoed behoorde. Geniet van dit mooie uitzicht over het korenveld.




Route:

  • Loop verder en sla op de hoek van het korenveld links af.
  • Loop door tot je op een splisting met een pad van rechts (van de overkant van de weg) uitkomt.


Paadje langs het koren

#Paadje langs het koren
Tot 1950 kon je vaak wandelen tussen de korenvelden. Nu met de veranderende landbouwmethoden is dat een zeldzaamheid. Om wandelaars te laten genieten van landgoed Hackfort met de omliggende landerijen heeft Natuurmonumenten verschillende paadjes langs en door het korenveld aangelegd om dit historische gevoel zelf te kunnen ervaren.




Route:

  • Neem het paadje langs het korenveld in westelijke richting. (Dit is met het korenveld links van het pad.)
  • Loop door tot het korenveld over is gegaan in een bosperceel.


Eikenlaan langs de weg

#Eikenlaan langs de weg
Deze eikenlaan langs de verbindingsweg, sluit landgoed Hackfort af van de omgeving. Kenmerk van het coulisselandschap is dat er bomen langs de wegen en tussen de percelen staan. Ze geven het landgoed een statige aanblik.




Route:

  • Loop verder over het paadje tot het paadje weer langs landbouwgrond loopt en je een klinkerweg naar links krijgt.
  • Sla links af en loop de klinkerweg een klein eindje op tot je voor een splitsing met een bospad van rechts staat.


Stroken bos

#Stroken bos
Om de wildstand op het landgoed op peil te houden werden er tussen de weilanden stroken bos aangelegd. Deze stroken bos vormen een ideale schuilplaats voor reeën, fazanten en ander wild. Koeien hebben op deze manier een schaduwplek in hete zomers.




Route:

  • Neem vanaf de splitsing het pad dat in westelijke richting het bos inloopt.
  • Ga aan het einde van het bos door het klaphekje het weiland in.
  • Loop door tot je bij een picknick tafel bent.


Picknickbank

#Picknickbank
Als je moe bent van het wandelen en even wil uitrusten staat hier een picknickbank. Je zou er ook je lunchpakket op kunnen eten. Vanaf de picknickbank heb je uitzicht over een nieuw aangelegd stuk nat grasland.




Route:

  • Volg het pad waar het pad een bocht naar rechts maakt.
  • Loop door tot je na de bocht de kikkerpoelen (rechts van het pad) goed kunt overzien.


Vochtige graslanden

#Vochtige graslanden
Vochtige graslanden in het weiland. Door de ruilverkaveling en bijbehorende drainage plannen, zijn vele stukken nat grasland in de afgelopen 70 jaar verdwenen. Ook soorten die zich thuisvoelen in deze natte gebieden zoals kikkers en padden zijn afgenomen. Hetzelfde geldt voor ooievaar en zilverreigers die kikker en padden eten. Hier is dit verval een halt toegeroepen. In het natte deel van het weiland hebben kikkers en padden weer een leefgebied. Maar ook andere watervogels zoals het waterhoentje voelen er zich thuis. Wie weet groeien hier eens weer wilde orchideeën en andere bloemen die thuishoren in vochtige graslanden. Door het weiland alleen te maaien en niet te bemesten zouden soorten die groeien in de arme blauw graslanden op deze plek weer een kans kunnen krijgen.




Route:

  • Loop door tot waar het pad een bocht naar links maakt en je rechts van het pad het boerengolf veld kunt zien liggen.


Boeren Golf

#Boeren Golf
Op het veld staan ook de nodige attributen voor het spelen van Boeren Golf. Bij Boeren Golf moet je met een klomp aan een bezemsteel een voetbal door verschillende hindernissen heen in emmers slaan. Een soort van midgetgolf dus, maar dan in een weiland. De boeren golfbaan gaat op dit terrein kennelijk uitstekend samen met het hooien van het lang geworden gras en de natuurontwikkeling die er plaatsvindt.




Route:

  • Loop door het klaphekje langs de boomgaard op.
  • Sla rechts af en loop een klein stukje door tot je de bloementuin kunt overzien.


Groententuin

#Groententuin
Aan de rand van het veld vind je een groententuin met een boomgaard. 's Zomers groeien er ook snijbloemen in.




Route:

  • Loop door tot je bij een asfaltweg (Boshuisweg) uitkomt.
  • Sla links af en loop door tot je bij de oprit van een boerderij aankomt.


Terras 't Boshuis

#Terras 't Boshuis
Camping 't Boshuis is voorzien van een terras dat 's zomers ook open is voor wandelaars. Ben je tijdens de wandeling toe aan een kopje koffie of een andere versnapering, dan is dit een goed moment om hier even pauze te houden.




Route:

  • Volg de asfaltweg (Boshuisweg) tot je rechts een weiland ziet liggen en er naar rechts een klein paadje afslaat.


Knooppunt

#Knooppunt
Op dit knooppunt takt een wandelroute langs de rand van het weiland af. Knooppunten zijn in de software van dit wandelproject nodig om routestukken aan elkaar te kunnen zetten. Op die manier kun je met onze routeplanner verschillende eigen routes plannen. Op dit punt is te zien dat ook hier de landbouwpercelen helemaal voorzien zijn van een groene zoom/coulisse eromheen.




Route:

  • Neem de asfaltweg (Boshuisweg) in zuidwestelijke richting. (Dit is met een weiland rechts van de weg en een groenstrook aan je linkerhand.)
  • Loop door tot je op een kruising van paden met een beukenlaan uitkomt.


Beukenlanen

#Beukenlanen
Met het behoud van deze beukenlaan probeert Natuurmomenten het aangezicht van landgoed Hackfort te behouden.




Route:

  • Neem het pad dat in zuidoostelijke richting vanaf de kruising vertrekt.
  • Sla op de Y-splitsing rechts af en loop door tot je bij een boerderij komt.


Boerderij

#Boerderij
Aan de rand van de velden en het bos ligt deze boerderij. Eén van de vele verrassingen bij een wandeling door het Achterhoekse coulisselandschap.




Route:

  • Blijf het pad volgen tot je bij een brede beek uitkomt.
  • Loop door tot je bij een stuw op een splitsing van paden uitkomt.


Stuw in de Hackfortse Beek

#Stuw in de Hackfortse Beek
Om de waterhoogte in de Hackfortse Beek en daarmee de grondwaterstand voor de omliggende landbouwpercelen te regelen is deze stuw in de Hackfortse Beek gebouwd. Naast de stuw vind je langs het schouwpad een weiland voor schapen. Zij houden het gras langs de oevers van de beek kort. In het water achter de stuw groeien waterlelies. In de zomer bloeien deze planten met prachtige witte bloemen.




Route:

  • Neem de weg die over de brug bij de stuw loopt. en volg deze tot je rechts van het pad achter de struiken een boerderij ziet liggen.


Doorzicht

#Doorzicht
Het Achterhoekse coulisselandschap kenmerkt zich door vele verrassende doorzichten. Langs het pad staan verschillende hazelaars. Op dit punt heb je een fraai doorzicht tussen de hazelaars door op een landbouwperceel met daarop een boerderijtje.




Route:

  • Loop nog een klein eindje door tot je op een splitsing met een bospad van links komt.


Gemengd loofbos

#Gemengd loofbos
Rond dit knooppunt staat een bos van verschillende soorten loofbomen. Loofbomen zijn bomen die hun blad in de winter verliezen. Rondom het knooppunt groeien verschillende soorten loofbomen door elkaar heen; een gemengd loofbos dus. In een gemengd loofbos vind je een grote diversiteit aan zangvogeltjes die vooral van maart tot mei zingen.




Route:

  • Neem het zandpad dat in oostelijke richting het bos inloopt.
  • Loop door tot het pad langs de rand van landbouwgrond loopt en je ongeveer halverwege het perceel bent.


Bosranden langs de akker

#Bosranden langs de akker
De bosranden langs deze akker zijn gevuld met een rijk scala aan planten. Zo vind je er bramen, frambozen en andere soorten die je veel aantreft langs de rand van akkers. Maar ook vind je hier hop, kamperfoelie, wikke en andere opmerkelijke planten.




Route:

  • Loop nog een stukje verder langs de rand van de landbouwgrond tot vlak voor de brug.


Populieren

#Populieren
Langs het pad staat een populier. Populieren zijn beroemd omdat ze ratelen in de wind. Dit komt doordat de blaadjes vast aan de boom zitten met een plat steeltje dat gemakkelijk heen en weer beweegt. Op de grond of aan de boom kun je deze blaadjes vinden en het steeltje zelf bekijken.




Route:

  • Loop door tot je midden op de brug staat.


Stuw

#Stuw
Het water in de Baakse beek wordt op diverse plaatsen gestuwd. Zo blijft de waterstand het hele jaar door op min of meer hetzelfde voldoende hoge pijl en is het land het hele jaar door voldoende nat voor de landbouw.




Route:

  • Loop door na de brug, tot je bij een stuk landbouwgrond (rechts) met een heg ernaast (links van het pad) komt.


Heggenlandschap

#Heggenlandschap
Op deze plaats is een aantal jaren geleden tussen de landbouwpercelen een heg aangeplant. Er groeien struiken in als sleedoorn, meidoorn, Gelderse roos en wilde roos. Ook groeit er heggerank doorheen met kleine witte boempjes in het voorjaar en giftige rode besjes in het najaar. In de heg vinden verschillende soorten vogels een beschutte broedplaats. Ook lopen er allerlei spinnetjes en andere insecten door de heg, die weer het voedsel vormen voor dezelfde vogels als die in de heg broeden.




Route:

  • Loop door tot bij het huis, neem het pad dat daar links omheen gaat.
  • Volg het pad langs de houtwal tussen de percelen tot vlak voor een splisting van paden.


Uitzicht over de akker

#Uitzicht over de akker
Vanaf het bankje in de bosrand heb je een groot deel van het jaar een prachtig uitzicht over de akkers richting een boerderij. Tussen de landbouwpercelen zijn nog steeds coulissen van eiken aanwezig. Deze eikenlanen verdelen het weidse agrarische landschap in knusse ruimten en geven zo af en toe spannende doorzichten op de omgeving. Dit historische landschap is gespaard gebleven bij de ruilverkaveling in het midden van de twintigste eeuw.




Route:

  • Loop door tot je op een driesprong van paden uitkomt.


Groeisnelheid van de maïs

#Groeisnelheid van de maïs
Als je hier op de juiste tijd van het jaar bent, kun je zien dat de groeisnelheid en uiteindelijke grootte van de maïs beinvloed wordt door de schaduwen van de bomen. Aan de rand waar de bomen staan groeit de maïs minder hard en wordt het uiteindelijk minder hoog. Maïs is namelijk een warmte minnende plant en in de schaduw is de bodem enkele graden kouder. Het coulisselandschap is dus niet het meest economisch gunstige landschap voor de opbrengst van de landbouwgewassen.




Route:

  • Sla links af en volg het pad tussen de weilanden door tot je bij een kikkerpoel (rechts van het pad) uitkomt.


Kikkerpoel

#Kikkerpoel
De ooievaar en de zilverreiger waren in de laatste 50 jaar bijna volledig uit het landschap verdwenen. Sinds de ruilverkavelingen zijn veel (drink-)poelen (voor het vee) in het landschap verdwenen. De vogels maken nu weer een opmars, dat komt doordat hun voedselbronnen op veel plaatsen weer hersteld zijn door het aanleggen van speciale kikkerpoelen. Het stilstaande water van zo'n poel warmt in het voorjaar snel op en is een prima leefgebied voor de kikkers. Die hun hun beurt weer gegeten worden door de ooievaar en de zilverreiger. Sinds een jaar of twintig zijn deze soorten weer bezig aan een opmars en zijn ze vaker te zien in het Nederlandse landschap.




Route:

  • Loop door tot je bij een tuin van een boerderij (links van het pad) uitkomt.


Bloemborder

#Bloemborder
Deze prachtige boerderij in de achtertuin van Kasteel Hackfort heeft een prachtige tuin rondom het huis. De borders zijn opgebouwd uit vaste planten met groepen van verschillende hoogte en kleur. Doordat de bloemen op verschillende tijden bloeien heeft de tuin het hele jaar door een kleurrijk aanzien. Vroeger had bijna elke boerderij zo'n mooie siertuin; de stekken van de vaste planten werden door de dames onderling geruild.




Route:

  • Loop een eind verder en steek het water over.
  • Blijf aan de overkant het pad volgen tot je bij de hooiberg uikomt.


De Rietberg

#De Rietberg
Wie moe is geworden van het wandelen of zin heeft aan een versnapering is bij terras en rustplaats, de Rietberg, aan het juiste adres. De prijzen van de artikelen staan op een lijstje en het bedrag kan voldaan worden in een kluisje. Wij bevelen het boerderij-ijs bijzonder aan.




Route:

  • Loop verder over de oprit van de boerderij tot je bij een grote weg aankomt.
  • Steek de grote weg over en volg het paadje aan de andere kant tot je op een T-splitsing van paadjes uitkomt.


Rood-bont ijsselvee

#Rood-bont ijsselvee
Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de weilanden rondom Kasteel Hackfort. Ze zijn allemaal omsloten door een coulisse van groen. Als je geluk hebt, loopt er rood-bont ijsselvee in de weilanden. Deze rood-wit gevlekte koeien zijn een apart ras en waren kenmerkend voor de IJsseldelta. Zwart-witte koeien kwamen in deze steek tot 1950 bijna niet voor.




Route:

  • Neem vanaf de splitsing het paadje langs de rand van het landbouwperceel in noordelijke richting. (Dit is met de weg links van het paadje en de landbouwgrond rechts.)
  • Loop door tot je vlak voor het einde van het paadje een bank links van het paadje ziet staan.


Bank voor Jort

#Bank voor Jort
Naast het pad staat een opvallende bank. "Bank voor Jort" staat op het bordje te lezen. Wie even verder leest op het bordje aan de zijkant, merkt dat de ontstaansgeschiedenis van deze bank niet zo gelukkig is en dat de bank neergezet is ter nagedachtenis aan Jort.
Vanaf de bank heb je wel een mooi uitzicht over de landerijen rondom Kasteel Hackfort en kun je in gedachten even bij de familie van Jort zijn.




Route:

  • Sla aan het einde van het paadje links af en steek de asfaltweg (Baakseweg) over.
  • Loop naar de andere kant van de parkeerplaats tot bij een klein stenen huisje.


Dorsmolenhuisje

#Dorsmolenhuisje
Aan de rand van de parkeerplaats van Kasteel Hackfort staat een klein gebouwtje dat de naam Dorsmolenhuisje draagt. In het gebouwtje staat een historische dorsmolen opgesteld. Een dorsmolen scheidt de graankorrels van de aren. Tegenwoordig dorst een combine het graan direct op het land; in het dorsmolenhuisje kun je zien hoe dat vroeger ging. Het dorsmolenhuisje is zaterdags geopend.
De volgende stap, het malen van graankorrels tot meel om brood van de bakken kun je zien in de watermolen van Hackfort een eindje verderop.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid



#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl