#

Wandelen in Beek

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Wandelroute Berg en Dal








#Wandelroute in het kort
De Rijksstraatweg in Beek Ubbergen was ooit de doorgaande weg in Beek Ubbergen. Langs de weg staan dan ook vele historische panden.
Hotel 't Spijker is al sinds jaar en dag een begrip in het centrum van Beek-Ubbergen.
Aan de Rijksstraatweg in Beek-Ubbergen liggen vele markante gebouwen.
In Ubbergen vlak bij de grens stond ooit een klein ANWB kantoor om het toerisme in Beek Ubbergen te bevorderen. Het is nu een monument.
Het keteldal is bebouwd.
Bij de Vossenberg ligt een dal, dat nog voorzien is van meidoornheggen als afscheiding tussen de percelen. Goed voor een aantal mooie uitzichten.
Wandelroute: Wandelroute Berg en Dal
Latitude: 51.8299232826651 Longitude: 5.92152644161226

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Gemeentehuis Beek Ubbergen
Eindpunt: Gemeentehuis Beek Ubbergen
Lengte: 6,1 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 37
 

Parkeren:

  • Geen gevonden

Openbaar vervoer:

Horeca:

Links:




Gemeentehuis Beek Ubbergen

#Gemeentehuis Beek Ubbergen
Nieuw knooppunt. Zie oud beek ansichtkaarten, Is dit het oude of het nieuwe gemeentehuis.




Route:

  • Neem de Rijksstraatweg met de vijver aan je rechter hand.
  • Loop door tot je rechts het beeld van de wasvrouw ziet.


Wasvrouw en Watermolen

#Wasvrouw en Watermolen
Ubbergen heeft er veel aangedaan om met verschillende waterlopen, vijvers en bronzen beelden de historie van het dorp in beelden te vatten voor volgende generaties.
De wasvrouw geknield aan de rand van het waterbekken geeft het straatbeeld van omstreeks 1900 weer. Ook het gebouw van de Ubbergese Watermolen is behouden. De watermolen had een houten waterrad om energie uit het stromende beekwater op te wekken voor diverse toepassingen. (graag een aanvulling)




Route:

  • Loop verder tot je rechts boven op de heuvel de achterzijde van een villa ziet liggen.


 Huize Westerbeek

# Huize Westerbeek
Huize Westerbeek is als, meer dan een eeuw een markant herkenningspunt aan de Rijksstraatweg. Meer info opgezoeken op Beek Oude ansichtkaarten.




Route:

  • Loop verder tot je rechts van de weg Café sous les Eglises ziet liggen.


Hotel Sous les Eglises

#Hotel Sous les Eglises
Hier op de Oude Rijksstraatweg, de weg waar vroeger alle verkeer door Ubbergen door kwam, ligt een knooppunt van ons routenetwerk bij Hotel Sous les Eglises. Vanuit dit punt kun je verschillende wandelingen zelf samenstellen met onze route planner.




Route:

  • Neem de Rijksstraatweg met de kerk rechts van de weg en even later Hotel 't Spijker links van de weg.
  • Loop door tot je na het hotel op een kruispunt staat.


Beeld van een Wasvrouw

#Beeld van een Wasvrouw
In het centrum van Beek-ubbergen staat dit beeld van een wasvrouw tegenover Hotel 't Spijker. Veel mensen vonden werk in de talrijke wasserijen vanwege het schone beekwater. Het schone koele bronwater was een van de bronnen van inkomsten voor de toeristische sector. Het wassen van het linnengoed van de hotels, de vele pensions en de buitens bracht vooral vrouwen werk.




Route:

  • Neem vanaf het kruispunt bij Hotel 't Spijker de Rijksstraatweg met het hotel aan je linker hand.
  • Loop een stukje door tot je rechts van de weg een elektriciteitsgebouw zit liggen.


Dalstation van de tram

#Dalstation van de tram
Tot aan de Tweede Wereldoorlog reed de Nijmeegse elektrische tram via Ubbergen naar Berg en Dal. Hier vind je nog het dalstation voor het gebouw voor de elektriciteitsvoorziening van dit traject, gebouwd in de Jugendstil stijl van rond 1900.
Voor het beklimmen van de heuvels had de tram extra veel elektriciteit nodig, vandaar dat ook in Ubbergen een dalstation nodig was, onder aan de weg naar Berg en Dal. De tram reed in langzame bochten de heuvel op om aan het einde van elk recht stuk met een lus hoogte te winnen.
In het gebouw stonden transformatoren en kwikdamp gelijkrichters. Onduidelijk is of deze altijd achter de grote ramen gestaan hebben, omdat deze een fel wit licht verspreiden. Heeft iemand hier historische informatie over?




Route:

  • Neem de onderste weg (Rijksstraatweg) in oostelijke richting.
  • Loop door tot je rechts van de weg een klein huisje ziet staan.


ANWB kantoor (monument)

#ANWB kantoor (monument)
Omstreeks 1950 kwam het toerisme in Nederland op gang. De Nederlanders hadden vrij e tijd. Op de vrije zondag trok men er massaal op uit. De ANWB (Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond, opgericht in 1883, nu de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB) opende die jaren na de oorlog op verschillende plaatsten in Nederland kleine kantoortjes, zoals hier in het voormalige tramhuisje om de toerist te voorzien van gratis informatie.
Het grappige aan dit gebouw is dat het zowel langs de weg de helling op staat als langs de hoofdweg richting de landsgrens met Duitsland. een tramhuisje met twee wachtruimtes.




Route:

  • Loop verder tot je uitkomt bij een weg van rechts van de heuvel (Keteldal).


Voormalig winkelpand aan de Rijksstraatweg

#Voormalig winkelpand aan de Rijksstraatweg
Het huis lijkt een voormalig dubbel winkelpand. Het knooppunt is nodig voor de uitbreiding van een of meerdere routes langs de vele historische rijks- en gemeentelijke monumenten van de dorpen Beek en Ubbergen.
Heeft iemand meer informatie over de historie en de bewoners van dit gebouw?




Route:

  • Neem vanaf de T-splitsing het pad dat omhoog loopt door het Keteldal.
  • Loop een eind door tot je bij een weiland en de laatste huizen bij een splitsing met een pad van links uitkomt.


Toerisme in het Keteldal

#Toerisme in het Keteldal
De smalle uitgesleten dalen, zoals dit Keteldal waren geliefd als woonplek voor de gegoede burgerrij die graag buiten wilde wonen. Je ziet hier aan dit Keteldal dan ook vele mooie villa's en de voormalige pensions staan. Begin van de vorige eeuw kwam het toerisme ook in deze regio op gang. Mensen verhuurden een deel van hun huis aan zomergasten, die hier graag vakantie hielden.




Route:

  • Neem vanaf de splitsing het kleine paadje dat langs de rand van het weiland loopt.
  • Volg het paadje de trappetjes omhoog.
  • Loop door tot je op een splitsing van paden bij een bankje met mooi uitzicht uitkomt.


Knooppunt Vossenberg

#Knooppunt Vossenberg
Er liggen vele paden en paadjes over de stuwwal. Vaak volgen deze paden de hoogtelijnen, zodat je wat gemakkelijker loopt, als je eenmaal de stuwwal hebt beklommen. Met onze routes proberen we een wandeling samen te stellen waarin informatie uit diverse bronnen is verwerkt.




Route:

  • Als je op het bankje zit en richting het dal kijkt, neem dan het pad dat links boven langs de weilanden loopt.
  • Loop door tot je schuin naar achteren een goed zicht op het dal hebt.


Uitzicht over het dal

#Uitzicht over het dal
Oude landbouwpercelen werden voor de uitvinding van het prikkeldraad gescheiden door heggen van stekelige struiken zoals meidoorn, rozen en sleedoorn. Als deze struiken dicht naast elkaar geplant worden, en eventueel later in elkaar gevlochten, ontstaat er een ondoordringbare afscheiding.
De Britse kroonprins Charles is evenals het Nederlands cultuurlandschap een promotor voor het herstel van deze heggen.
Door de stekelige struiken kunnen de vogeltjes er goed beschermd hun nest in bouwen. In de herfst is er voldoende voedsel vinden voor de vogels op doortrek, vanwege de bessen dragende struiken.




Route:

  • Loop verder tot je rechts van het pad de gevlochten heg kunt zien liggen.


Heggen

#Heggen
Hier zie je zo'n voorbeeld van een aangelegde heg in oude stijl. de takken zijn gevochten tot een dicht netwerk. Een deel van de takken die in de grond worden gestoken schiet wortel. Levende takken verrotten niet snel. Daarom raakt zo'n levende heg niet snel in verval en kan jaren meegaan.




Route:

  • Loop verder tot je op een splitsing van paden bij een aantal hekken en hekjes uitkomt.


Uitzichtpunt Vossenberg

#Uitzichtpunt Vossenberg
Vanaf deze steile kant van de stuwwal kijk je in het dal van de Rijn(Waal). Geologisch is dit een heel bijzondere plek. de Rijn verlegde hier haar bedding.
Het Rijnwater stroomde vóór de laatste ijstijden via Doesburg door de bedding van de IJssel naar de Noordzee. Toen het ijs uit het Noorden deze weg versperde tijdens de laatste ijstijd, kon het Rijnwater op het Duitse gebied niet weg. Er ontstond een grote watervlakte. Op de zwakste plek in de stuwwal, hier tussen Elten en Kleef, brak de Rijn door. De Rijn zocht een nieuwe bedding via de Betuwe naar Katwijk richting Noordzee. Zo zijn er in de Betuwe vele grindbanken ontstaan. De steil hellingen bij Beek en Berg en Dal zijn de stille getuigen van dit verwoestende watergeweld.




Route:

  • Loop richting de linker hoek van het weiland en ga door het hekje. Je staat nu op een splitsing van paden.


Hoogstam boomgaard

#Hoogstam boomgaard
Op deze zonnige plek op de noordhelling van de stuwwal is het heel geschikt voor het kweken van fruit. Een hoogstamboomgaard hoort echt bij de landgoederen. Hier is opnieuw een hoogstam boomgaard aangelegd met appel- en perenbomen. 's Zomers lopen er schapen onder de bomen om het gras kort te houden.
In de moderne fruitteelt worden de bomen klein gehouden met lage takken, zodat het plukken van het fruit in de nazomer gemakkelijk gaat.




Route:

  • Loop verder naar beneden, richting het grote hek bij de ingang van het weiland.
  • Neem het hekje rechts naast het grote hek en sla links af op het pad.
  • Loop door tot je op een splitsing van paden uitkomt.


Rietveld op de heuvel

#Rietveld op de heuvel
In het weiland bovenop deze helling zie je een rietveld. Riet groeit alleen daar, waar water het hele jaar door beschikbaar is. Op deze plek is er dus kwelwater aan de oppervlakte gekomen. Het is dus een drassige plek bovenop de helling daar waar je dat helemaal niet zo gauw zou verwachten.




Route:

  • Loop vanaf de Y-splitsing het brede pad naar beneden het dal in.
  • Loop verder naar het brede pad naar beneden tot het pad een bocht naar links maakt.


Herberg

#Herberg
In de schuur van de herenboerderij schijnt een Herberg gevestigd te zijn. Wie kan hier meer over vertellen?




Route:

  • Loop verder tot je beneden aan op een T-splitsing met de weg staat.


Herenboerderij de Eland

#Herenboerderij de Eland
Hier nabij Rijksstraatweg nummer 180 start de Beekseroute. Het gebouw naast dit startpunt is een rijksmonument. Het is een herenboerderij gebouw rond 1875. Naast Boerderij de Eland is een wasbekken uit de tijd van de vele wasserijen uit de tijd van Beek.




Route:

  • Ga met je rug richting de heuvel staan en neem op de splitsing de rechter weg (Rijksstraatweg).
  • Loop door tot je aan de rechter kant van de weg een gat in de heg ziet.
  • Sla rechts af en loop door het gat in de heg. Achter het gat in de heg ligt een waterbekken.


Wasbekken

#Wasbekken
Van oudsher staat de streek rondom Beek en Ubbergen bekend om het heldere water dat via kleine stroompjes uit de stuwwal richting de uiterwaarden loopt.
Vanwege het heldere water ontstond al vroeg in de geschiedenis een huisindustrie van kleine wasserijen. Voor de introductie van de wasmachine vond het wassen plaats in dit soort wasbekkens. De wasvrouwen deed hun was in dit soort ondiepe wasteilen. Vervolgens werden de lakens te drogen gelegd op de bleek, graslanden, of over de meidoornheggen. De zon zorgde ervoor dat het grauwe linnen wit bleef. Op het hoogtepunt van de deze was-industrie, werd bleekmiddel uitgevonden. Ook toen lagen de lakens nog te bleken in de zon. Ze werden hagelwit.
Na de opmars van de wasmachine, verdween deze traditie uit het dorpsbeeld.




Route:

  • Loop terug richting de Rijksstraat weg en loop verder.
  • Loop door tot je na huisnummer 377, de bebouwde kom van Berg en Dal uitloopt en bij een parkeerplaats aankomt.
  • Sla bij de parkeerplaats rechts af, het pad links naast de beek en volg het paadje een paar meter tot je bij een bruggetje over de beek uitkomt.


Bruggetje over de Beek

#Bruggetje over de Beek
In de dalen van de Duivelsberg stromen kleine beekjes. Ze voeren het kwelwater uit de stuwwal af naar de Waal. Hier kruist het wandelpad zo'n beekje met een bruggetje.
Let ook eens op het waterkunstwerk dat aan de overkant van de weg staat. Bureau van den Eerenbeemt adviseerde de gemeente Beek- Ubbergen om waterstromen door middel van het project Water Werkt weer zichtbaar te maken in- en rondom de dorpen. Beek is van oudsher bekend wegens het schone water van deze beken. Er waren allerlei wasserijen voor de burgerij uit Nijmegen gevestigd. Het kunstwerk is geïnspireerd op een aantal spoelbekkens van deze wasserijen.




Route:

  • Loop vanaf de splitsing bij het bruggetje naar beneden richting de weg en de parkeerplaats.
  • Steek de weg over en volg het stroompje tot je bij een op een put lijkend object staat.


Waterkunstwerk

#Waterkunstwerk
Water speelt in Berg en Dal in de geschiedenis van de wasserijen een grote rol. Uitgebeeld zijn de put als bron van water en de wateruitstroom. Deze voortdurende waterstroom was mede de bron van welvaart in wasindustrie rondom Beek-Ubbergen. Ook de voortdurende waterstroom is heeft niet kunnen voorkomen dat de wasserijen gesloten zijn, door uitvinding van de wasmachine. Om dit te vertalen naar beelden, eindigt de waterstroom in een put.




Route:

  • Steek de provinciale weg over tot je bij een groot wit stalen beeld uitkomt.


Kunstwerk: Dagjes Toerist

#Kunstwerk: Dagjes Toerist
Van de serie kunstwerken in deze stijl, die op verschillende plaatsen langs de snelweg te vinden zijn, is dit een recente remake. Voor publiciteit langs de provinciale weg, vlak voordat je de grens overgaat, is dit een echte eye catcher. Meestal is er een relatie tussen het in staal uitgebeelde tafereel en de plaats waar het beeld te vinden is.




Route:

  • Volg het pad een aan de overkant van de weg met de bocht naar rechts mee en loop door tot je links van het pad een hek ziet.
  • Loop door tot je op het knooppunt van wegen bij het hek staat.


Achteringang Wylerbergmeer

#Achteringang Wylerbergmeer
Zo dicht langs de provincale weg voor het hek van het Wylerbergmeer heb je nog nauwelijks een idee van de prachtige landschappelijke oase met veel water, die achter het hek schuilgaat. Nieuw knooppunt.




Route:

  • Ga met je rug richting de provinciale weg staan en neem het middelste pad het bos in, langs het recreatie gebied.
  • Houdt rechts aan op de Y-splitsing bij het recreatieveld.
  • Loop nog een paar meter verder en kijk links van het pad naar de weg.


Meidoornheg

#Meidoornheg
Het Wylerbergmeer is aangelegd als recreatieplas. Het veld voor de dagrecreatie is hier gescheiden door een pad met natuurlijke vegetatie en langs de waterlopen, begrensd door een doornige Meidoornhaag. Meidoornheggen passen prima als natuurlijke afscheiding in het landschap van de uiterwaarden.




Route:

  • Loop verder over het pad door het bos langs de rand van het water, met een aantal bochten mee en nog een eindje verder tot je weer door een hekje op een fietspad staat.
  • Loop op het fietspad een stukje naar rechts tot je het waterstroompje (rechts van het pad) ziet.


Stuw Wylerbergmeer

#Stuw Wylerbergmeer
Het waterpeil in het Wylerbergmeer wordt door deze stuw geregeld. Veel schoon, koel beekwater van de stuwwalhellingen bij Berg en Dal stroomt af naar deze plas. Hierdoor wordt het water langzaam ververst met koel beekwater en blijft de plas op natuurlijke wijze redelijk vrij van algen. Algenbloei treedt alleen op in warm water.
Op rustige dagen kun je genieten van het geluid van kabbelend beekwater.




Route:

  • Neem het pad met het stroompje aan je rechter hand.
  • Loop door tot je links van het pad een bord ziet staan bij de ingang van het recreatiegebied.


Toegang Wylerbergmeer

#Toegang Wylerbergmeer
In de zomer is het op mooie dagen vaak een drukte van belang rondom het Wylerbergmeer. Niet alleen badgasten, maar ook fietsers en wandelaars genieten van het water, dat langzaam door deze plas richting de Ooipolder stroomt. Vandaar dat het Wylerbergmeer verschillende ingangen heeft. Dit is de ingang voor wandelaars en fietsers. Om het toeristenverkeer in goede banen te leiden is er in het verleden veel infrastructuur aangelegd. Daarna ging de natuur zijn gang. De overhangende takken bij het fietspad geven de plek iets mystieks en camoufleren het feit dat alles rondom het Wylerbergmeer ooit op de tekentafel gepland werd. Zijn dit nu te fors uitgegroeide takken die de veiligheid bedreigen of is het project op deze manier natuurlijker geworden dan de tekenaar zich ooit kon voorstellen?




Route:

  • Neem het paadje dat achter het hek door het recreatiegebied loopt.
  • Loop door tot het pad een bocht naar rechts maakt en links naast het pad een bankje staat.


Bankje met uitzicht

#Bankje met uitzicht
Bankje met uitzicht over een rustiger deel van het Wylermeer. Geniet op stille dagen van de weerspiegeling van de bomen in het water. Of oefen eens: De zon in het water te kunnen zien schijnen (=kunnen verdragen dat een ander ook iets krijgt).




Route:

  • Loop verder tot waar het pad een bocht naar links maakt en je links van het pad tussen de bomen door een speeltuin ziet liggen.


Speeltuin Wylerbergmeer

#Speeltuin Wylerbergmeer
Hert recreatiepark Wylerbergmeer is door de beheerder, RGV, voorzien van een speeltuin. 's Zomers is het een drukte van belang met badgasten, dagjesmensen en voorbijgangers die langs de plas verkoeling zoeken. Ook op minder warme dagen, kun je er prima vermaken in deze speeltuin.




Route:

  • Loop verder tot je op een driesprong van paden uitkomt.


Ingang Wylermeer

#Ingang Wylermeer
Verschillende routes komen op dit punt samen. Zowel het wandelpad langs het Wylerbergmeer als het pad dat via de betaalde parkeerplaats voor gasten van het Wylerbergmeer verder de Ooipolder in loopt.




Route:

  • Neem het pad richting de uitgang en de rand van het bos.
  • Loop door tot je op de parkeerplaats staat.
  • Loop rechtdoor tussen de rij parkeervakken door tot het einde van de parkeerplaats.


Parkeerplaats Wylerbergmeer

#Parkeerplaats Wylerbergmeer
Deze parkeerplaats is aangelegd voor wie als dagrecreant wil genieten van het Wylerbergmeer. Hoewel het betaald parkeren is, kan je van hier uit goed starten voor een stevige wandeling door het afwisselende landschap rondom het Wylerbergmeer.
Gebruik hiervoor de optie stel zelf je wandeling samen uit het wandelingen menu in de blauwe balk op de site.




Route:

  • Loop over de parkeerplaats naar de ingang bij de slagbomen.


Slagbomen Wylerbergmeer

#Slagbomen Wylerbergmeer
Aan de rand van de parkeerplaats van het Wylerbergmeer staan deze slagbomen. In de zomermaanden maken vele toeristen gebruik van deze parkeerplaats om te recreëren langs de rand van het Wylerbergmeer. Zo leiden ze de grote stroom toeristen in goede banen. Er is wel parkeergeld verschuldigd.




Route:

  • Sla na de slagbomen van de parkeerplaats van het wylerbergmeer links af en loop door tot de splitsing bij de manege.
  • Bij de manege rechts af en door twee zigzag bochten heen de asfaltweg volgen.
  • Na de tweede zigzag bocht achterom kijken naar de groep populieren.


Witte abelen

#Witte abelen
Deze boomgroep bestaat uit een populierensoort, de witte abeel. Niet alleen hun stam is bijzonder door de ruitvormige tekening, ook de bladeren ruizen in de wind. De onderzijde van de bladeren is wit behaard, de bovenzijde donkergroen. Als je even stil staat en naar het beeld van de ruisende bladeren kijk en luistert, zie je misschien zelf waarom deze routemakers enthousiast zijn over deze boomgroep.




Route:

  • Loop verder richting tot je de hoofdweg vanaf Beek Ubbergen, de Ooijpolder in, kruist.


Afslag Wylerbergmeer

#Afslag Wylerbergmeer
Let bij deze afslag eens op het ruisen van de bladeren van de abelen, de grote bomen, die aan de weg rand staan. Ook op de structuur van de stam kun je in zomer en winter bij het langslopen een tweede blik werpen.




Route:

  • Loop vanaf de splitsing richting Beek Ubbergen, Berg en Dal. (Dit is richting de bebouwing en de rondweg).
  • Steek over bij de stoplichten en loop het dorp Beek binnen.
  • Loop door tot je links van de weg een vijver ziet liggen.


Koelwater-vijver

#Koelwater-vijver
In het oude dorp Beekbergen waren de waterstromen van groot economisch belang. Uit de stuwwal komt veel water aan de oppervlakte in de vorm van vele grotere en kleine beken. Ook nu nog zijn er plaatsen nodig voor de waterberging. Daarom is hier in deze nieuwbouwwijk een prachtige vijver gepland om dit water uit te stuwwal tijdelijk op te slaan. Het aardige is dat een deel van de beekjes bovengrond ligt.




Route:

  • Nieuw
  • Nieuw


Een pompend hart voor Beek

#Een pompend hart voor Beek
Op donderdag 3 juli 2003 is'Hart van Beek' nabij het verzorgingshuis 't Höfke feestelijk geopend. Kim Burgers, winnares van de tekenwedstrijd over de waterspeelplaats, heeft samen wethouder Leidy van der Aalst en een bewoner van 't Höfke de feestelijke opening verricht. De pomp werd krachtig in beweging gezet door jong Wethouder Leidy van der Aalst demonstreerde vervolgens de werking van de Archimedes-hevel. Met dit sluitstuk is een kroon gezet op het project "Water Werk".




Route:

  • Nieuw
  • Nieuw


Waterwerk als speelplaats

#Waterwerk als speelplaats
Deze waterspeeltuin is een informatief speelobject voor de jeugd. Door met water te spelen, vooral in de zomer kun je zelf waarnemen dat water altijd naar het laagste punt stroomt. Je kunt het met een schroef oppompen, maar als je ophoudt te draaien, dus geen energie meer toevoegt aan het systeem, stroomt het water niet meer. Water kan voor je werken, maar jij moet de energie wel begeleiden in het systeem.




Route:

  • Nieuw
  • Nieuw


Extra punt

#Extra punt
Informatie nog opzoeken.




Route:

  • Neem de weg langs de vijver met de vijver rechts van we weg.
  • Op de T-splitsing naar links de kronkelende weg volgen tot je links van de weg de monumenten ziet staan.


Bevrijdingsmonument

#Bevrijdingsmonument
Bevrijdingsmonument om de bevrijding van Nederland te vieren.




Route:

  • Loop verder tot je op de Rijksstraatweg uitkomt, sla hier rechts af en loop door tot je tegenover het gemeentehuis links van de weg een paadje van tussen de huizen ziet komen.


Gemeentehuis Beek Ubbergen

#Gemeentehuis Beek Ubbergen
Nieuw knooppunt. Zie oud beek ansichtkaarten, Is dit het oude of het nieuwe gemeentehuis.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid



#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl