#

Wandelen in Eefde

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Landgoed de Voorst en 't Velde uitgebreid
#Wandelroute in het kort
De wandelroute volgt de oprijlaan van Huize de Voorst.
Huize de Voorst is aan de achterkant voorzien van een zichtas. Deze zichtas loopt door de tuin in Engelse landschapsstijl over de vijver, door een beukenlaan.
Huize de Voorst is nog voorzien van restanten van de oude groententuin. De tuinmuur en de tuinmanswoning zijn nog te bekijken.
De wandelroute voert je langs de tuinmanswoning met tuinmuur, een boerderij en een sfeervol eikenlaantje van landgoed de Voorst.
Het water in de Berkel wordt door verschillende stuwen op peil gehouden. Eén van de stuwen is voorzien van een brug voor wandelaars.
Langs het water van de Berkel kun je genieten van verschillende uitzichten: aan de overkant op een boerderij van Landgoed de Voorst, een uitzicht op de achterkant van Huize 't Velde en een in de verte liggende stuw.
Wandelroute: Landgoed de Voorst en 't Velde uitgebreid
Latitude: 52.1525964775474 Longitude: 6.23683112769892

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Parkeerplaats Huize de Voorst
Eindpunt: Parkeerplaats Huize de Voorst
Lengte: 7,7 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 50
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

Horeca:

Links:
Parkeerplaats Huize de Voorst

#Parkeerplaats Huize de Voorst
De parkeerplaats bij Huize de Voorst aan de oprijlaan van het hoofdhuis is een goede startplek voor wandelingen over deze twee landgoederen aan de Berkel.
Route:

 • Loop naar het einde van de oprijlaan en steek de asfaltweg (Kapperallee) over, loop door tot op het fietspad en sla links af.
 • Volg het fietspad tot vlak voor de volgende kruising links van het pad een blauwe paal in het gras staat.


Informatie paal

#Informatie paal
In het gras tussen het fietspad en de weg is een informatie paal neergezet. Pomp je met je voet op het voetpedaal van deze paal om stroom op te wekken dan vertelt de paal een verhaal over de geschiedenis van Huize de Voorst; ooit was het landgoed namelijk voorzien van een grote hoeveelheid vijvers. Daarvoor was zoveel water uit de Berkel nodig, dat boeren in de omgeving bezwaar maakten. Ook wordt kort ingegaan op de relatie tussen de vroegere bewoners van Huize de Voorst zoals Arnold Joost van Keppel en stadhouder Willem III van ons koningshuis.
Route:

 • Blijf het fietspad volgen en steek de asfaltweg (Voorsterallee) over.
 • Volg het fietspad tot je op een kruising met een weg (kerkpad) uitkomt, sla hier links af en steek de asfaltweg (Kapperallee) over en loop door tot je rechts van de oprijlaan een huis ziet liggen.


Woning aan de oprijlaan

#Woning aan de oprijlaan
Aan de oprijlaan richting Huize de Voorst staat deze dienstwoning. Qua bouwstijl heeft deze woning wel wat overeenkomsten met het hoofdhuis. Het is onduidelijk wat de rol van deze woning geweest is; misschien was het een dienstwoning. Graag meer informatie.
Route:

 • Vervolg je route over de oprijlaan tot je links schuin naar voren Huize de Voorst ziet liggen.


Doorzicht op Huize de Voorst

#Doorzicht op Huize de Voorst
Wie even stilstaat en rondkijkt kan genieten van dit doorzicht richting Huize de Voorst. De ruimte die omsloten wordt door de oprijlanen is cirkelvormig en voorzien van de nodige boomgroepen. Gasten die over de oprijlaan komen, hebben zo af en toe een doorzicht op het hoofdhuis. De bedoeling was dat zij geïmponeerd werden door de rijkdom van de aanblik. Zo'n doorzicht wordt een zichtas genoemd.
Route:

 • Loop een klein stukje verder tot je op een splitsing met een pad van rechts uitkomt.


Vernieuwing toegangslaan

#Vernieuwing toegangslaan
Bomen hebben niet een eeuwig leven. Soms is een laan zo vervallen dat deze vernieuwd moet worden, Enkele jaren geleden is de oprijlaan tot Huize de Voorst gekapt en van jonge laanbomen voorzien. Deze jonge eiken herstellen het statige aanzien van Huize de Voorst binnen tien jaar. Dan zijn ze groot genoeg met voldoende kroonvolume om het oude beeld te herstellen.
Route:

 • Neem het paadje dat in zuidelijke richting het bos inloopt.
 • Ga rechtdoor op de splitsing van paden en blijf het slingerpad volgen tot je bij een vijver uitkomt.


Vijver

#Vijver
Midden in het bos ligt deze achthoekige vijver. Onduidelijk is, hoe deze vijver paste in de oorspronkelijke aanleg van het landgoed. Wel duidelijk is dat de vijver gegraven is. Mensen in de romantische periode waren dol op de weerspiegeling van pure natuur op het wateroppervlakte.
Route:

 • Loop door tot je bij de weg uitkomt; ga hier links af en loop door tot je rechts een paadje vanaf de stuw ziet komen en links een heuvel met beuken erop ziet liggen.


Belvedère

#Belvedère
Een stijlelement bij de aanleg van een landgoed is een zogenaamde belvedère. Hier op landgoed de Voorst verscholen in het bos vind je er één. belvedère is een samenstelling van belle en vide en betekent letterlijk "mooi uitzicht". Zo'n heuvel aan de rand van het aangelegde park en als einde van één van de lanen van het park diende er dan ook voor om vanaf een verhoging goed over de omgeving te kunnen uitkijken. Het uitzicht vanaf deze belvedère is nu enigsinds belemmerd door het omliggende bos. Maar wie erop klimt, kan de oorspronkelijke laan die naar de beledère toeleidde nog in het bos zien liggen.
Let op de romantische wortelpartijen van de beuken die op de belvedère staan.
Route:

 • Steek de stuw over en loop door tot je aan de overkant op een T-splitsing staat.


Stuw in de Berkel

#Stuw in de Berkel
Een groot deel van het water van het riviertje de Berkel wordt sinds de jaren '30 van de twintigste eeuw omgeleid naar het Twentekanaal dat bij Eefde ligt. Op die manier hoeft bij de sluizen minder water in het kanaal gepompt te worden. Er stroomt nog een beetje water door de Berkel; voldoende om de grachten van Zutphen door te spoelen met fris water. Om het water van de Berkel ook bij deze geringe stroomhoeveelheden op peil te houden is deze stuw gebouwd. De techniek stamt dan ook uit de periode van de aanleg van het Twentekanaal, namelijk de jaren '30. Voor wandelaars is een pad over de stuw aangelegd zodat landgoed 't Velde verbonden is met landgoed de Voorst. De stuw is een rijksmonument. Stuw is van het type glijschuif, bouwjaar 1925.
Route:

 • Draai de plas de rug toe en neem het paadje langs de Berkel, met de stuw en het riviertje aan je rechter hand.
 • Loop door tot het paadje over een klein bruggetje zonder leuningen komt.


Uitstroom van water

#Uitstroom van water
Onder dit bruggetje door stroomt het water vanuit de vijvers rondom huize 't Velde weer terug de Berkel in. Door het uitdiepen van de vijvers en het hoogte verschil dat de stuw in de Berkel op pijl houdt, stroomt het water nu weer flink door. Zo blijft het water in de vijvers rondom het kasteel steeds in beweging en koel. De algengroei is dan tot een minimum beperkt.
Route:

 • Loop verder richting de grote weg met de beukenlanen erlangs (Kappersallee).
 • Steek de grote weg over en loop naar het begin van de brug van het fietspad.


Bruggen over de Berkel

#Bruggen over de Berkel
Ten behoeve van de provinciale weg is ooit een brug over het riviertje de Berkel gebouwd. De brug voor het auto verkeer is een beton constructie die je vanaf de jaren '50 tot de jaren '70 vaker in Nederland tegenkwam.
Later is voor fietsverkeer een aparte brug aangelegd voor de verkeersveiligheid van alle weggebruikers. Fiets verkeer is minder zwaar dan auto en vracht verkeer, vandaar dat hout in aanmerking komt als natuurlijk constructie materiaal.
Route:

 • Neem het fietspad met aan je linkerhand de autoweg en rechts de gracht van huize Baank.
 • Loop door tot je rechts van het pad het water en de daarachterliggende beukenlaan goed kunt zien liggen.


Gracht als scheiding

#Gracht als scheiding
Aan de overkant van het water ligt het buiten Huize Baank. Hier vanaf het fietspad kun je goed zien hoe eerst een gracht en daarna een statige beukenlaan de buitenste begrenzing vormt van het landschapspark rondom dit buiten langs de Berkel. Deze begrenzing biedt de wandelaar wel een blik in het park, maar de toegang is onmogelijk zonder een nat pak. Zonder hekken en dichte hagen een vriendelijke, maar wel effectieve afscheiding van het eigen erf.
Route:

 • Loop verder over het fietspad.
 • Loop door tot je vlak voor je bij de Rijksstraatweg bent op de kruising met het fietspad van de Rijksstraatweg bij de Shell pomp staat.


Shell station

#Shell station
Om verschillende routetrajecten van dit wandelproject met elkaar te verbinden zijn knooppunten nodig zoals bij dit Shell station. Het is een pompstation zoals je vaker langs de provinciale weg tegenkomt van een vrij nieuw type met een oliedichte vloer, zoals dat inmiddels wettelijk verplicht is. Dit soort regels en marketing stategieën met steeds de nieuwste huisstijl zorgen ervoor dat je, buiten een aantal museale exemplaren, weinig nostaligsche pompstations kunt vinden.
Route:

 • Steek de Rijksstraatweg over sla links af en loop over de parkeerplaats van het Chinese restaurant.
 • Neem het paadje dat vanaf de rechterhoek van de parkeerplaats achter de huizen aan de rijksstraatweg langs loopt.
 • Blijf dit paadje volgen het bos in.
 • Bij een splitsing met een pad van links rechtdoor.
 • Bij een splitsing met een pad naar rechts rechtdoor tot je uitkomt op een kruising met een fietspad bij een open stuk bos langs de beek.


Langs de Beek

#Langs de Beek
Langs de beek is een open stukje bos met een bankje om even uit te rusten van een lange wandeling te vinden. Veel mensen laten hier hun hond uit; regelmatig zie je dan ook een hond die in de beek gezwommen heeft.
Route:

 • Draai je om en neem hetzelfde pad terug, maar ga nu rechts op de Y-splitsing.
 • Steek de verbindingsweg (Vordenseweg) over en loop aan de overkant weer het bos in.
 • Loop door tot waar het pad tussen de beukenbomen door slingert.


Slingerend Beukenlaantje

#Slingerend Beukenlaantje
Waar op landgoederen niet zoveel ruimte was om uitgebreide bossen aan te leggen, zoals hier, had de landschapsarchitect een heel aantal foefjes tot zijn beschikking. In periode waarin dit stuk van het landgoed aangelegd is: de romantiek, hield men van de puurheid van de natuur; men wilde er wel eeuwig in ronddwalen. In zo'n klein stukje bos als hier lukte dat niet, vandaar dat de paden expres slingerend zijn aangelegd. Zo kun je aan het begin van het pad, het einde nog niet zien. En tijdens de wandeling zie je recht voor je steeds een nieuw stuk natuur. Dat was één van de stijlmiddelen van de landschapsarchitect.
Route:

 • Loop een stukje verder tot je op een splitsing met een beukenlaan (zichtas) van links staat.


Beukenlaan Huize 't Velde

#Beukenlaan Huize 't Velde
Wie door deze beukenlaan kijkt, ziet aan het einde ervan in de verte Huize 't Velde liggen. Hoewel de afstanden in dit geval ook niet groot zijn, zijn wel rechte lijnen gebruikt speciaal om de aandacht te vestigen op wat er op het einde ligt. Dit heet een zichtas. Deze zichtas hoorde dus bij de oorspronkelijke parkaanleg van Huize 't Velde.
Route:

 • Steek rechtdoor over en volg het pad met een grote bocht door het bos tot je weer op de zichtas uitkomt.
 • Sla hier rechts af en loop richting de bosrand tot je op een splitsing van paden staat.


Uitzicht Huize 't Velde

#Uitzicht Huize 't Velde
Hier aan de rand van de velden heb je een mooi uitzicht op landgoed 't Velde. Heb je wel gezien dat de beukenlaan die het bos inloopt gericht is op het hoofdhuis?
Route:

 • Neem vanaf de splitsing het pad in westelijke richting. (Dit is met het weiland rechts van het pad).
 • Loop door tot je voor de grote weg (Vordenseweg) op het fietspad staat.


Het Tolhuis

#Het Tolhuis
Hier langs de weg is het Tolhuis van landgoed 't Velde te vinden. Vroeger werd er langs veel wegen tol geheven. Gebruikers van de weg droegen op die manier bij aan het bekostigen van het onderhoud van de wegen.
Route:

 • Steek de weg (Vordenseweg) over en sla aan de overkant op het fietspad rechts af.
 • Loop door tot je links 't Jachthuis achter de taxusheg ziet liggen.


Het Jachthuis

#Het Jachthuis
Vlak bij huis 't Velde ligt het Jachthuis. In dit rijksmonument was tot enige tijd geleden een restaurant gevestigd. Let eens op het detail van de afwerking van de veranda.
Route:

 • Loop door tot je bij de kruising uitkomt.
 • Sla links af op de parallelweg.
 • Sla meteen weer rechts af bij de inrit naar huize 't Velde.
 • Loop door tot je bij de parkeerplaats en Huize 't Velde op een kruising van paden staat.


Huize 't Velde

#Huize 't Velde
De vroegste vermelding van Huize 't Velde dateert uit 1326, maar in die tijd is het nog geen noemenswaardig geheel. In de zestiende eeuw ontstaat de basis voor het huidige huis met driehoekige frontons met schelpmotieven, zoals rond de ingang van het pand te zien is. Rond 1700 wordt de zuidgevel verlengd door Arnold Joost van Keppel tot Voorst, graaf van Albemarle.
Rond 1824 worden de ramen vervangen door nieuwe in Empire-stijl en wordt het huis voor het eerst wit gepleisterd.
In 1959 koopt Stichting het Gelderslandschap Huize 't Velde en in de jaren '60 wordt het gerestaureerd, waarbij de renaisance versieringen uit de 16de eeuw weer tevoorschijn komen.
Links is het koetshuis te zien, waarachter de tuin van Bezinning ligt; een monument om onder diensttijd gestorven politieagenten te gedenken.
Route:

 • Neem vanaf de kruising van wegen het pad in oostelijke richting. (Dit is met Huize 't Velde links van het pad.)
 • Loop door tot je bij een bocht in de slotgracht op een splitsing met een pad naar links uitkomt.


Bankje bij de slotgracht

#Bankje bij de slotgracht
Bankje met het uitzicht over de slotgracht die rondom de tuin van huize 't Velde ligt. Het bankje staat op de kruising van een lindelaan en een eikenlaan.
Route:

 • Neem de eikenlaan in oostelijke richting. (Dit is met de lindelaan aan je linker hand.)
 • Loop door tot je op een splitsing met een pad van rechts uitkomt.


Eikenlaan

#Eikenlaan
De eikenlaan waar je aangekomen bent loopt voor Huize 't Velde langs. Hij strekt zich uit over de volle lengte van het landgoed van de Shell pomp aan de ene zijde tot aan de belvedère aan de andere zijde. Je kunt over deze laan een flink stuk lopen over Landgoed 't Velde. Historisch gezien had de laan ook een nut, bij een drijfjacht kun je het wild op zo'n laan zien oversteken.
Route:

 • Neem vanaf de T-splitsing het pad in zuidelijke richting. (Dit is richting de provinciale weg.)
 • Loop door tot je aan het einde van de parkeerplaats vlak voor de provinciale weg op een splitsing van paden staat.


Parkeerplaats Landgoed 't Velde

#Parkeerplaats Landgoed 't Velde
Hier langs de Rijksstraatweg ligt een parkeerplaats voor ongeveer 10 auto's. Een ideaal uitgangspunt voor wandelingen over Landgoed 't Velde.
Route:

 • Neem het pad dat vanaf het begin van de parkeerplaats (bij de grote weg) in oostelijke richting het bos ingaat.
 • Loop door tot je aan je linker hand een vijver ziet liggen.


Vijverpartij

#Vijverpartij
Verscholen in het bos ligt dit restant van een grotere vijverpartij van Landgoed 't Velde. De vijver maakt deel uit van de romantische tuinaanleg van rond 1824 door Hendrik van Lunteren. In de romantiek was men gefascineerd door de weerspiegeling van natuurlijke elementen zoals bomen en woeste rotspartijen in het water.
Route:

 • Loop verder over het pad tot je door een slingerend beukenlaantje loopt.


Jonge aanplant slingerlaantje

#Jonge aanplant slingerlaantje
Jonge aanplant slingerlaantje. Om op een kleine ruimte toch voldoende wandelmogelijkheden te creëren zijn de paden van landgoed 't Velde krom aangelegd. Dit is een mooi voorbeeld daarvan. Bij de aanleg van een nieuwe laan is het oude slingerpatroon gevolgd. De aanleg kwam tot stand rond 1824 onder leiding van Hendrik van Lunteren. De parkaanleg valt onder rijksmonumentenzorg.
Route:

 • Loop verder tot je bij een kromme laan van oude beuken bent.


Gebogen beukenlaan

#Gebogen beukenlaan
In 1824 krijgt Hendrik van Lunteren, kweker te Utrecht en beroemd hofleverancier van oranjeboompjes, opdracht het park rondom huize 't Velde aan te pakken. Het park verandert daarbij in een aanleg in Engelse landschapsstijl, zoals je aan deze gebogen laan kunt zien.
Hendrik van Lunteren volgde zijn opleiding in Engeland en ontwierp meerdere tuinen in de Engelse landschapsstijl, waaronder deze.
Route:

 • Loop verder tot je op een splitsing van paden voor de belvedère uitkomt.


Belvedère

#Belvedère
Belvedère is een samenstelling van Belle en Vide en betekent letterlijk "mooi uitzicht". Zo'n heuvel aan de rand van het aangelegde park en als einde van één van de lanen van het park diende dan ook om vanaf een verhoging goed over de omgeving te kunnen uitkijken. Belvedère betekent letterlijk: mooi uitzicht. Dat heb je ook vanaf deze kunstmatig aangelegde heuvel in het landschap. Je kunt zowel uitkijken over het landgoed als over de omliggende landbouwpercelen. Hij ligt aan het einde van de hoofdas van de tuin van landgoed 't Velde. In sommige tuinen stond er een prieel boven op de belvedère.
Route:

 • Neem vanaf de splitsing het pad in noordelijke richting. (Dit is met de belvedère rechts en de weilanden links van het pad.)
 • Loop door tot je op een splitsing met een pad naar rechts uitkomt.


Paadje langs de Berkel

#Paadje langs de Berkel
Vanaf dit knooppunt takt een paadje langs de Berkel af. Je kunt tot het viaduct van de spoorlijn langs de Berkel lopen en ook weer via hetzelfde pad terug. Een tochtje dat bij mooi weer zeker de moeite waard is, vanwege de bloemen die er in de zomer bloeien. Soms zijn er kano's op de Berkel. Je kunt er genieten hoe de Berkel zich door het open cultuurlandschap kronkelt.
Route:

 • Neem het pad langs het weiland in westelijke richting. (Dit is met het weiland links van het pad.)
 • Loop door tot je bij een bruggetje uitkomt.


Bruggetje

#Bruggetje
De waterpartij midden tussen de weilanden is verbonden met de Berkel. Het wandelpad gaat er met een bruggetje overheen, zodat je met droge voeten aan de overkant komt. In de zomer hoor je er de kikkers kwaken.
Route:

 • Loop verder over het pad tot je bij een splitsing met een pad van rechts uitkomt.


Kruising met het pad langs de Berkel

#Kruising met het pad langs de Berkel
Ook vanaf dit kruispunt loopt er een pad langs de Berkel achter huize 't Velde langs. Let eens op de eikenlaantjes die de landschapskamers omsluiten.
Route:

 • Neem het pad richting de Berkel.
 • Loop door tot je op een brug staat.


Uitzicht over het berkeldal

#Uitzicht over het berkeldal
Hoewel de Berkel gekanaliseerd is, heeft een wandeling langs het riviertje zo zijn charmes. Aan de overzijde kun je een boerderij van landgoed de Voorst zien liggen.
Er zijn plannen om de kanalisatie weer ongedaan te maken en de Berkel zijn oude bedding terug te geven.
Route:

 • Loop verder langs de rand van de Berkel tot vlak voorbij het punt waar het pad een bocht naar links maakt.


Eiland

#Eiland
Het is even zoeken tussen de bomen van het bosje, maar met goed kijken zie je dat er in de vijver een eiland ligt met een heuvel erop; vermoedelijk een restant van een tweede belvedère of een theehuis op landgoed 't Velde langs de oevers van de Berkel. Een belvedère die je met een bruggetje over de vijver kon bereiken vanuit de tuin bij het hoofdhuis.
Route:

 • Loop verder tot je rechts van het pad een vijver ziet liggen.


Vijverpartij Huize 't Velde

#Vijverpartij Huize 't Velde
De tuin in Engelse Landschapsstijl is hier nog redelijk goed herkenbaar en dus vele jaren in stand gehouden. Als centraal punt achter in het landschapspark is deze vijverpartij aangelegd. De vorm lijkt natuurlijk maar deze vorm is op de tekentafel ontstaan en vervolgens uitgegraven.
Route:

 • Loop een klein stukje door en kijk naar links richting Huize 't Velde.


Achterzijde Huize 't Velde

#Achterzijde Huize 't Velde
Aan de achterzijde van Huize 't Velde is de oude zestiende eeuwse havezate nog te herkennen. Bij de veranderingen van rond 1700 is de achterkant met zijn zeventiede eeuwse trapgevels intact gelaten. Omdat de zeventiende-eeuwse trapgevels aan de achterkant intact worden gelaten behoudt het huis daar deels het karakter van een havezate.
Verder is hier goed te zien dat de tuin is aangelegd in de Engelse landschapsstijl met zijn ronde natuurlijke vormen. Nergens is een rechte lijn te herkennen; niet in de vorm van de vijver, noch in de vorm van het grasland.
Route:

 • Loop verder tot het pad weer langs de Berkel loopt.
 • Loop langs de Berkel tot je bij een splitsing van paden bij de stuw aankomt.


Stuw in de Berkel

#Stuw in de Berkel
Een groot deel van het water van het riviertje de Berkel wordt sinds de jaren '30 van de twintigste eeuw omgeleid naar het Twentekanaal dat bij Eefde ligt. Op die manier hoeft bij de sluizen minder water in het kanaal gepompt te worden. Er stroomt nog een beetje water door de Berkel; voldoende om de grachten van Zutphen door te spoelen met fris water. Om het water van de Berkel ook bij deze geringe stroomhoeveelheden op peil te houden is deze stuw gebouwd. De techniek stamt dan ook uit de periode van de aanleg van het Twentekanaal, namelijk de jaren '30. Voor wandelaars is een pad over de stuw aangelegd zodat landgoed 't Velde verbonden is met landgoed de Voorst. De stuw is een rijksmonument. Stuw is van het type glijschuif, bouwjaar 1925.
Route:

 • Steek de stuw over en loop door tot je aan de overkant op een T-splitsing bij een heuvel met beuken erop staat.


Belvedère

#Belvedère
Een stijlelement bij de aanleg van een landgoed is een zogenaamde belvedère. Hier op landgoed de Voorst verscholen in het bos vind je er één. belvedère is een samenstelling van belle en vide en betekent letterlijk "mooi uitzicht". Zo'n heuvel aan de rand van het aangelegde park en als einde van één van de lanen van het park diende er dan ook voor om vanaf een verhoging goed over de omgeving te kunnen uitkijken. Het uitzicht vanaf deze belvedère is nu enigsinds belemmerd door het omliggende bos. Maar wie erop klimt, kan de oorspronkelijke laan die naar de beledère toeleidde nog in het bos zien liggen.
Let op de romantische wortelpartijen van de beuken die op de belvedère staan.
Route:

 • Neem het pad in noordoostelijke richting (dit is het pad met de stuw aan je rechter hand en de belvedère links.)


Eikenlaantje

#Eikenlaantje
De landbouwpercelen van Landgoed de Voorst zijn vaak omzoomd met een groene band van bomen, het Achterhoekse coulissenlandschap. Zo ook hier waar je nu staat; de percelen zijn gescheiden door een laantje met redelijk oude eiken. Onder hun laaghangende takken door heb je naar alle kanten een prachtig uitzicht. Aan de ene kant zie je bijvoorbeeld een landbouwperceel met een oude boerderij liggen. Aan de andere kant kun je genieten van de Berkel en Landgoed 't Velde dat aan de overkant van het riviertje ligt.
Route:

 • Vervolg je route door de eikenlaan tot je bijna aan het einde van de eikenlaan rechts naast het pad een water met veel waterplanten erin ziet.


Waterplanten

#Waterplanten
Langs de rand van het pad in de sloot groeien talrijke waterplanten. De sloot is helemaal dichtgegroeid. Onder andere lissen zijn hier te vinden. In de zomer bloeien ze met mooie gele bloemen. Libellen vliegen rond.
Route:

 • Loop door tot je op een kruising met een nieuw aangeplant eikenlaantje komt.


Herstel lanen

#Herstel lanen
Op vrijwel elk landgoed vind je statige lanen met laanbomen erin die 's zomers voor de nodige verkoeling zorgen als men zich over het landgoed verplaatst of op jacht is. Enige tijd geleden is hier op landgoed de Voorst een laan met eiken in zijn oude glorie hersteld.
Route:

 • Sla links af en loop door de eikenenlaan tot je naast een boerderij (links) staat.


Boerderij Landgoed de Voorst

#Boerderij Landgoed de Voorst
Deze boerderij hoorde vroeger tot Landgoed de Voorst. Aangezien het woonhuis haaks op de schuur gebouwd is, is het niet de minste boerderij geweest; het is een teken van status en rijkdom als het woonhuis dwars op de schuur staat.
Tegenover de boerderij tussen de aangeplante bomen zijn 's zomers de nodige bloemen te vinden: o.a. lupinen. Over de velden heen kun je in de verte de Berkel tussen de landbouwpercelen zien stromen.
Route:

 • Loop een klein stukje verder over het pad tot je aan het begin van een pas aangeplante lindelaan staat.


Herplant lindelaan

#Herplant lindelaan
Langs het pad is een tijdje geleden een nieuwe enkele laan met linden geplant. Lindebomen kunnen heel oud worden en staan symbool voor het goede.
Route:

 • Vervolg je route over het pad door de lindelaan.
 • Op de kruising aan het einde van de lindelaan rechts afslaan en een klein stukje doorlopen tot je links zicht op de tuinmanswoning en tuinmuur hebt.


Gezicht op de tuinmanswoning

#Gezicht op de tuinmanswoning
Vanaf deze locatie heb je een goed uitzicht op de tuinmanswoning en de restanten van de tuinmuur van Landgoed de Voorst. Meestal omsloot de muur een vierkante akker. Hierdoor ontstond een gunstig windvrij microklimaat om groenten en fruit te verbouwen. Hier staat nog 1 zijde van deze muur. Tegen zo'n zuidmuur kun je goed verschillende soorten fruit kweken: zoals peren, perzikken en abrikozen, allemaal soorten die zeer vorstgevoelig zijn. De zuidmuur is enige graden warmer en daardoor bevriest de bloesem niet met IJsheiligen.
Route:

 • Draai om en loop terug naar de kruising.
 • Sla op de kruising rechts af en volg het pad langs de rand van het weiland (rechts) tot je op een kruising van paden uitkomt.


ANWB Berkelvallei route

#ANWB Berkelvallei route
Op dit knooppunt van ons wandelproject komt ook de Berkelvallei route van de ANWB voorbij. Deze route loopt vanaf huize 't Velde langs de Berkel naar Almen en dan weer terug via Huize de Voorst.
Route:

 • Neem vanaf de splitsing het pad in oostelijke richting. (Dit is met het water links van het pad.)
 • Loop door tot bij het begin van het water, waar je links tot de ingang van Huize de Voorst kan kijken.


Over de slotgracht

#Over de slotgracht
Vanaf dit punt heb je een onder de bomen door een prachtig doorzicht over de slotgracht richting de toegangsbrug voor huize de Voorst. Geniet van het beeld van bomen en pure natuur in de weerspiegeling in de aangelegde waterpartijen. Dit spel met natuurlijke vormen en reflecties is kenmerkend voor de Engelse landschapsstijl en romantische tuinaanleg.
Route:

 • Loop verder tot je rechts van het pad een dubbel hek ziet staan.


Toegangshek moestuin

#Toegangshek moestuin
Zoals de meeste landgoederen was ook landgoed de Voorst voorzien van een moestuin. Vroeger kon je namelijk niet naar de supermarkt om verse groenten en vers fruit te kopen. Verse producten waren voorbehouden aan de rijken die ze verbouwden in hun eigen tuin. Dit fraai vormgegeven toegangshek vormt de toegang tot de voormalige moestuin.
Route:

 • Loop veder over het pad, langs de theekoepel (links van het pad) met de bocht naar links mee tot je op een splitsing van paden uitkomt.


Zichtas Huize de Voorst

#Zichtas Huize de Voorst
De oorspronkelijke tuin van Huize de Voorst in Franse geometrische stijl met veel fonteinen en waterpartijen ontworpen door Jacobus Roman en Daniël Marot is rond 1800 vervangen door een tuin in Engelse landschapsstijl. De tuin is compleet veranderd, de strakke symmetrie heeft plaatsgemaakt voor een asymmetrische landschap met natuurlijke vormen. Het enige detail dat bewaard gebleven is, is de centrale zichtas van de tuin die doorgezet wordt in de beukenlaan achter dit knooppunt. Ook het symmetrische patroon van de om de tuin liggende grachten en lanen is behouden gebleven.
Ookal is rond 1800 de hele tuin veranderd, het oude patroon van de grachten en lanen bleef.
Route:

 • Ga op de splitsing van paden staan en kijk over de zichtas richting Huize de Voorst.
 • Neem het pad rechts.
 • Loop door tot je op een splitsing bij de weilanden uitkomt.


Lanen Huize de Voorst

#Lanen Huize de Voorst
Huize de Voorst is aan de achterkant voorzien van een rechthoekige symmetrische tuin. De hele tuin is omgeven door een slotgracht waaromheen weer een aantal lanen ligt die evenwijdig liggen aan het water. Het geheel is een restant van de oorspronkelijke tuinaanleg.
Route:

 • Neem vanaf de splitsing het pad in westelijke richting. (Dit is met het water links van het pad.)
 • Loop door tot je aan je linkerhand een gebouw ziet liggen.


Bijgebouw Huize de Voorst

#Bijgebouw Huize de Voorst
Dit bijgebouw van Huize de Voorst is gebouwd aan de de rand van de oorspronkelijke tuin en is gericht op het zuiden. Opvallend zijn de kleine ronde ramen. Ondanks het feit dat het gebouw niet zo hoog is zou het de oranjerie kunnen zijn.
Onduidelijk is wat de huidige functie van dit gebouw is. Wie kan hier meer over vertellen?
Route:

 • Loop door tot je aan het einde van het water op een splitsing met een paadje van links uitkomt.


Herplant solitaire bomen

#Herplant solitaire bomen
De parkaanleg van landgoederen wordt gekenmerkt door groepen solitaire bomen. Deze bomen verdelen de ruimtes van de parkaanleg in verschillende subruimtes en zorgen voor de nodige spannende doorkijkjes. Hier zijn deze solitaire bomen opnieuw aangeplant. Zo heeft de bezoeker van het park vanaf ieder punt een ander uitzicht. In plaats van tuinruimte in één keer te overzien heb je steeds een ander beeld.
De architecten van oude landgoederen hadden dit al begrepen en maakten er dankbaar gebruik van.
Route:

 • Draai met je rug richting huize de Voorst en neem het kleine paadje dat rechts, parallel aan de slotgracht het plein verlaat.
 • Loop door tot je op een T-splitsing met een groot bospad uitkomt.


Voorzijde Huize de Voorst

#Voorzijde Huize de Voorst
Huize de Voorst is van oudsher een belangrijke Havezate geweest. Het huidige hoofdhuis werd gebouwd door Arnold Joost van Keppel (1670-1718), Graaf van Albemarle. Het huis en de tuinen werden ontworpen door Jacobus Roman en Daniël Marot. De oorspronkelijke tuinaanleg in geometrische Franse stijl werd rond 1800 vervangen door een tuin in Engelse landschapsstijl. Het gebouw bestaat uit een symmetrisch opgebouwd hoofdhuis met verbindingen naar twee zijvleugels, eveneens symmetrisch uitgevoerd. In 1943 brandde het huis door toedoen van een onvoorzichtige schilder af. In de periode 1957-1960 is het voor de eerste maal gerestaureerd. In de periode 2008 - 2010 is ook het interieur sfeergetrouw hersteld met oog op het huidige gebruik als trouwlocatie.
Route:

 • Draai met je rug richting Huize de Voorst en neem de rechter oprijlaan.
 • Loop door tot je op een splitsing met paden van rechts uitkomt.


Oprijlaan Huize de Voorst

#Oprijlaan Huize de Voorst
De oprijlaan van Huize de Voorst is aan beide zijden voorzien van bomen. Dit geeft het geheel een statige aanblik. De oprijlaan omsluit een cirkelvormige ruimte, waarin twee eveneens cirkelvormige boomgroepen de ruimte spannend maken. Op deze manier speelt een tuinarchitect met een ruimte en de begrenzing ervan.
Route:

 • Neem de oprijlaan richting de grote weg (in westelijke richting).
 • Loop door tot je op een parkeerplaats uitkomt.


Parkeerplaats Huize de Voorst

#Parkeerplaats Huize de Voorst
De parkeerplaats bij Huize de Voorst aan de oprijlaan van het hoofdhuis is een goede startplek voor wandelingen over deze twee landgoederen aan de Berkel.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl