#

Wandelen in Hummelo

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Wandelroute dienstwoning








#Wandelroute in het kort
De route doet een set toegangszuilen van Landgoed Enghuizen aan.
De route loopt langs een huis dat vroeger tot landgoed Enghuizen behoorde. Nog steeds heeft het luiken in de kleuren van het landgoed.
Op verschillende plaatsen op de landgoed Enghuizen zijn metalen bruggen gebouwd. Hoewel ze verschillen van lengte zijn ze allemaal in dezelfde ranke stijl ontworpen met veel aandacht voor detail versiering.
De route komt langs de Paardenkolk. Onduidelijk is waarvoor deze vijver gediend heeft. Wel staat hij beschreven als onderdeel van de monumentstatus van landgoed Enghuizen.
Onder leiding van een rentmeester werd uit het zicht van het hoofdhuis veel werk verzet om inkomsten te genereren voor het landgoed. De gebouwen daarvoor zijn nog steeds imposant.
De Route voert je langs een aantal monumentale gebouwen aan de Dorpsstraat van Hummelo en gaat ook door de Greffelinkallee een laan met oude eiken.
Wandelroute: Wandelroute dienstwoning
Latitude: 52.0060193701105 Longitude: 6.23588577026755

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Parkeerplaats Gouden Karper
Eindpunt: Parkeerplaats Gouden Karper
Lengte: 2,0 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 20
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

Horeca:

Links:




Parkeerplaats Gouden Karper

#Parkeerplaats Gouden Karper
Parkeerplaats achter Hotel Restaurant de Gouden Karper in Hummelo. Startpunt van diverse korte en langere wandelingen.




Route:

  • Neem het brede pad dat rechts van het informatiebord, aan het einde van de parkeerplaats tussen de weilanden doorloopt.
  • Ga rechtdoor op de kruising met een (asfalt-)weg en loop door tot het pad langs landbouwgrond loopt.


Uitzicht over de velden

#Uitzicht over de velden
Vanaf hier heb je een weids uitzicht over de velden rondom de oude dorpskern Hummelo. Je ziet onder andere een pestbosje midden op de akker. Als je je ogen langs de bosrand laat dwalen, dan zie je dat bruine en groene beuken afwisselend geplant zijn. Dit patroon van beuken is kenmerkend voor landgoed Enghuizen. De beuken vormden ooit de oprijlaan annex coulisse van kasteel Enghuizen.




Route:

  • Loop door tot je op een kruising van wegen staat.


Doorzicht

#Doorzicht
Bij het passeren van de kruising heb je een kort, maar prachtig doorzicht op een weiland met daarachter één van de gebouwen die te zien aan de kleuren van de luiken tot landgoed Enghuizen behoorde. Dit soort doorzichten maakt het wandelen in het Achterhoekse coulisselandschap zo bijzonder.




Route:

  • Loop na de kruising nog een klein eindje door tot je de toegangszuilen van het landgoed ziet staan.


Toegangszuilen landgoed Enghuizen

#Toegangszuilen landgoed Enghuizen
Bij het betreden van een landgoed passeerde je vaak een stel toegangszuilen. Deze twee markeren nog steeds één van de twee toegangen tot landgoed Enghuizen.




Route:

  • Loop een klein stukje door tot je ongeveer halverwege het laantje links een goed zicht hebt op de bosrand.
  • Loop door tot je bij de bosrand op een splitsing van paden staat.


Herplant eikenlanen

#Herplant eikenlanen
Deze eikenlaan is onlangs herplant. Statige eikenlanen, met hun brons groen in het voorjaar, waaronder je in de zomer koel kunt wandelen, met prachtige kleuren in de herfst en een silhouet in de winter horen bij een landgoed zoals Enghuizen. Om de sfeer van het landgoed te behouden zijn ze hier kennelijk opnieuw aangelegd.




Route:

  • Neem het pad dat in oostelijke richting door de bosrand loopt.
  • Loop door tot je bij een huis aan de linkerzijde van het pad komt.


Dienstwoning landgoed Enghuizen

#Dienstwoning landgoed Enghuizen
Deze dienstwoning van landgoed Enghuizen, heeft de status van rijksmonument. Je kunt aan deze woning nog steeds zien dat deze ooit bij het landgoed hoorde aan de kleuren van de luiken. De woning is zo gelegen dat hij een goed zicht heeft op de ingang van het landgoed bij de witte zuilen.




Route:

  • Loop verder langs de rand van het veld.
  • Steek de asfaltweg rechtdoor over en volg het pad door het bos.
  • Loop door tot je links van het pad in het bos boomstammen ziet liggen.


Populieren stammen

#Populieren stammen
Naast het pad tussen de ondergroei verscholen liggen deze populieren stammen in het bos. Vroeger werd populierenhout vooral gebruikt om er klompen uit te snijden. De klompenmaker zou blij geweest zijn met zulke dikke gave stammmen. Nu laat men het hout in het bos liggen en na enkele jaren zijn ze uit elkaar gevallen en verdwenen. Na de kap zijn deze weer uitgelopen met kleine takjes op het nog levende hout op de grens tussen bast en kernhout. Of deze takjes ook weer zullen uitgroeien tot nieuwe bomen, weet ik niet.




Route:

  • Volg het pad door het bos tot je vlak na de beek op een splitsing van bospaden staat.


Bruggen over de beek

#Bruggen over de beek
Bij dit knooppunt van routes is te zien dat bij het ontwerpen van de bruggen op landgoed Enghuizen geen rekening is gehouden met moderne zware trekkers. Het pad is daarom verlegd over een duiker in de beek en neemt niet meer de oude brug. Ze zijn al in 1830 ontworpen ver voor de mechanisatie van landbouw en bosbouw.




Route:

  • Neem het pad dat in oostelijke richting door het bos loopt.
  • Loop door tot je links van het pad een uitzicht over de velden hebt.


Uitzicht over de Landerijen

#Uitzicht over de Landerijen
In de winter, het voorjaar en het najaar heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de landerijen. Zo kun je boerderij Essenhorst zien liggen. In de zomer staat er maïs op de akker en is het uitzicht tijdelijk weg.




Route:

  • Loop door tot je op een T-splitsing bij een houten bruggetje over de beek komt.


Knooppunt in het bos

#Knooppunt in het bos
Om verschillende routetrajecten aan elkaar te koppelen op punten waar verschillende wandelroutes bij elkaar komen is in onze software soms een knooppunt nodig, zoals hier op deze driesprong in het bos.




Route:

  • Neem vanaf de splitsing het pad over het bruggetje.
  • Loop door tot je links van het pad een vijver ziet liggen en je ongeveer halverwege de vijver bent.


Restant vijverpartij

#Restant vijverpartij
Restant van een vijverpartij van landgoed Enghuizen. Door de jaren heen is er veel blad in de vijver gekomen waardoor deze ondieper is geworden. Ook de bomen zijn zover gegroeid dat de kruinen zich haast sluiten boven de vijver. De vijver met een aantal eilandjes erin maakt onderdeel uit van de tuinaanleg van landgoed Enghuizen. De vijver schijnt de paardenkolk te heten, wie weet waar deze naam vandaan komt?




Route:

  • Loop door tot je op een splitsing met een pad van links uitkomt.


Duiker voor de beek

#Duiker voor de beek
De beek loopt hier door een opgemetselde duiker onder het pad door. Dit type duiker komt vaker voor op landgoed Enghuizen. Heb je de ronde vorm met afgeronde hoeken wel gezien? Om het metselwerk stevig te houden was deze vorm nodig.




Route:

  • Neem het pad dat in zuidelijke richting het bos inloopt. (Dit is het pad dat over de duiker heenloopt.)
  • Loop door tot je nadat je uit het bos komt een woning aan je linker hand ziet liggen.


Rentmeesters woning

#Rentmeesters woning
Dit gebouw is de rentmeesters woning van landgoed Enghuizen. Het gebouw is begin 19de eeuw gebouwd en later uitgebreid met een veranda. Het gebouw is een rijksmonument omdat het een goed voorbeeld is van een dienstwoning behorend bij een landgoed.




Route:

  • Loop verder over het pad tot je aan het einde van de tuin, na het passeren van een metalen paaltje op een kruising van paden uitkomt.


Boederij en timmermanswerkplaats

#Boederij en timmermanswerkplaats
Buiten het zicht van het landhuis werd werk verzet om geld te genereren voor het landgoed onder leiding van een rentmeester. Zo was er een timmermanswerkplaats, een melkerij en een stal voor werkpaarden voor de landbouw en bosbouw.




Route:

  • Loop verder tot je op een splitsing van wegen aan het einde van een oud stalgebouw staat.


Stalgebouw voor werkpaarden

#Stalgebouw voor werkpaarden
In dit stalgebouw, dat een kleine versie van het koetshuis van landgoed Enghuizen lijkt, werden werkpaarden voor de land- en bosbouw ondergebracht.




Route:

  • Neem de Greffelinkallee, de weg die recht tegenover het stalgebouw loopt.
  • Loop door tot je een boerderij aan je linker hand ziet.


Boerderij Greflichem

#Boerderij Greflichem
Aan de Greffelinkallee in Hummelo ligt Boerderij Greflichem. De boerderij bestaat uit een voorhuis met twee schuren, één schuur staat achter het voorhuis, de andere een eindje verderop. Het voorhuis is voorzien van luiken met de kleuren van landgoed Enghuizen. Opmerkelijk is ook dat het voorhuis op het noorden georiënteerd is, naar landgoed Enghuizen toegebouwd als het ware.




Route:

  • Loop door tot je bij een splitsing met een weg van links uitkomt.


Eikenlaan Greffelinkallee

#Eikenlaan Greffelinkallee
De Greffelinkallee in Hummelo is voorzien van statige eiken aan beide kanten van de weg. Deze enkele eikenlaan bevat een aantal redelijk oude eiken die het geheel een statige aanblik geven. Als ze goed onderhouden worden en het dode hout op tijd wordt verwijderd, kunnen ze wel 150 jaar worden. Zulke lanen dragen bij tot een gevoel van luxe en deftigheid in de regio.




Route:

  • Loop door tot je aan het einde van de Greffelinkallee op een T-splitsing staat.


Monumentaal woonhuis

#Monumentaal woonhuis
Op het einde van de Greffelinkallee staat aan de Dorpsstraat dit statige monumentale woonhuis. Het is meer dan 100 jaar geleden gebouwd. Waarschijnlijk was het dokters- of notariswoning. Let eens op de versiering van gestileerde bloemen boven de ramen. Heeft iemand meer informatie over de vroegere functie van deze prachtige villa?




Route:

  • Sla rechts af en volg de Dorpsstraat tot je een pakhuis aan je linker hand ziet.


Pakhuis

#Pakhuis
Aan de dorpsstraat in Hummelo is dit pakhuis annex bedrijfsruimte te vinden. Wie weet er meer te vertellen over de achtergrond en de functie van dit pand?
Tegenwoordig zit er een leuke brocante en antiek zaak in en ook een schilderatelier vindt er zijn onderdak. Neem eens een kijkje binnen, het is de moeite waard.




Route:

  • Blijf de Dorpsstraat volgen tot je op een kruising bij de kerk uitkomt.


Nederlandse Hervormde Kerk

#Nederlandse Hervormde Kerk
Op 7 juli 1839 werd deze Nederlandse Hervormde Kerk van Hummelo ingewijd. Het interieur van de kerk is de moeite van het bekijken waard. Bijzonder is het predikantenbord.
De kerk was echt het centrum van het dorp. Bij de kerk staat nog steeds de dorpspomp. Tot 1930 (?) in de tijd dat nog niet elke woning aangesloten was op de algemene waterleiding haalden de vrouwen hier water met twee emmertjes aan een juk.
Tegenover de kerk vind je de Gouden Karper. Als familiebedrijf is het hier al meer dan 100 jaar gevestigd. Gezien het beeldbepalend karakter heeft ook dit gebouw de status van rijksmonument.




Route:

  • Neem het Domineespaadje langs hotel de Gouden Karper tot je achter op de parkeerplaats bij een informatiebord staat.


Parkeerplaats Gouden Karper

#Parkeerplaats Gouden Karper
Parkeerplaats achter Hotel Restaurant de Gouden Karper in Hummelo. Startpunt van diverse korte en langere wandelingen.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid



#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl