#

Wandelen in Heelsum

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Wandelroute Koninginnelaan
#Wandelroute in het kort
De kastanjelaan was voor de Tweede Wereldoorlog een belangrijke winkelstraat. Nu is er nog één bijzondere winkel op nr. 28: Shop 144 met modestoffen en naaigerei.
Verscholen achter Meidoornhagen en Knotwilgen langs de Heelsumsebeek ligt een complex met volkstuintjes, waarvan velen actief bewerkt worden. In de zomermaanden kun je tegen een kleine vergoeding bloemen kopen en soms zelf plukken bij de volkstuin vereniging.
Wandelroute: Wandelroute Koninginnelaan
Latitude: 51.9786029532723 Longitude: 5.75744024852678

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Transformatorhuis Heelsum
Eindpunt: Transformatorhuis Heelsum
Lengte: 2,5 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 15
 

Parkeren:

 • Geen gevonden

Openbaar vervoer:

Horeca:

Links:
Transformatorhuis Heelsum

#Transformatorhuis Heelsum
Hier op dit knooppunt komen verschillende wandelroutes samen. Er is weinig te zien, behalve een transformatorhuis verscholen achter de taxus. Stroom wordt getransporteerd met een hoge spanning. In de wijk is het nodig om deze spanning naar beneden toe te verlagen. Daarvoor zijn transformatoren nodig. De transformatoren worden ondergebracht in dit soort gebouwen. Soms gewoon zoals dit type, soms bijzonder vormgegeven zoals het transformatorhuis te Doorwerth. Er is een website waarin je de variatie ervan in Nederland kunt bekijken.
Route:

 • Loop de Kastanjelaan omhoog.


Shop 144

#Shop 144
De kastanjelaan was rond 1900 een zandpad met veel winkels. Hier was het centrum van het benedendorp Heelsum. In Shop 144 van mevrouw Gros op nummer 28 kun je terecht voor modestoffen en naaigerei.

Sinds 2008 staan er amberbomen in plaats van Paardekastanjes in de kastanjelaan. De Paardenkastanjes waren ziek geworden en moesten gekapt worden.
Het blad van de amberboom lijkt een beetje op die van de paardekastanje.Vandaar dat deze keuze door de gemeente is gemaakt.
Route:

 • Vervolg de route.


Kastanjelaan

#Kastanjelaan
Nr. 21 is gebouwd in 1902. Hier is een manufacturenzaak, een smederij, zuivelverkoop en een smederij geweest. Nr. 23 had een groentewinkel in de voorkamer. Tussen nr 25 en 29 zat een schildersbedrijf en de brandstoffenhandel ofwel de kolenboer. Op nr. 31 had Mina van Maanen een textielwinkeltje. Nr. 6-8 was in 1910 verbouwd tot postkantoor. Nr. 8 was bewoond door de posthouder en had ook pensiongasten. Nr. 12 is in 1930 met schuur gebouwd voor transportbedrijf van Maanen. Op nr. 14 zat schildersbedrijf Beekhuizen. Op nr. 26 was een groenteschuur.
Route:

 • Vervolg de route.


Kastanjelaan winkelstraat

#Kastanjelaan winkelstraat
De Kastanjelaan was tot in de 70-tiger jaren een winkelstraat. Op nr. 1 was de sigarenwinkel. Op nr. 3 is een manufacturenzaak of lapjeswinkel, dameskapsalon, sanitairwinkel, bloemenhandel en slijterij geweest. Nr. 9 was de schoenmakerij en schoenenwinkel van familie Jansen. Nr. 15 en 17 werd gebruikt voor pensiongasten.

En ...,
nu nog steeds is het een levendige straat met een actieve bewonersvereniging.
Route:

 • Sla bovenaan de Kastanjelaan linksaf (Utrechtseweg).
 • Sla de eerste weg rechts af (Prins Bernhardlaan).


Muziektent Heelsum

#Muziektent Heelsum
A. van Teijlingen - oud inwoner van Heelsum - heeft zich verdienstelijk gemaakt bij de oprichting van De Harmonie, Vereniging Oranjedag en voor de bouw van deze muziektent.
Koningsdag wordt groots gevierd in Heelsum, dankzij de inzet van veel vrijwilligers.
De gemeente wilde stoppen met het onderhoud en de muziektent verkopen. Dit is tot op heden gelukkig niet gebeurd.
Route:

 • Vervolg de route en steek bovenaan de weg over (Bennekomseweg).
 • Vervolg de route aan de overkant (Carel Beukerhof) tot na het huis links.


Carel Beukerhof

#Carel Beukerhof
Dit parkachtige hof omringd door de bossen is gebouwd 1960.
Woon je hier, dan wordt je 's morgens wakker van de zingende vogels.
Er zijn boven- en beneden appartementen. Deze koopwoningen zijn ideaal voor starters, alleenstaanden of ouderen.
Route:

 • Sla nog voor de Carel Beukerhof links af (bospad) richting elektriciteitshuisje.


Villa Laura

#Villa Laura
Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de markante witte villa!
Toch zijn er serieuze plannen om Villa Laura te slopen. Er is achterstand in het onderhoud en een financiële basis om dat weg te werken ontbreekt.
Het college van de gemeente Renkum heeft in september 2013 ingestemd met het opstellen van een ontwerpbestemmingsplan voor Villa Laura. Dit moet een nieuw landhuis met daarin acht appartementen en een ondergrondse parkeergarage mogelijk maken. Wens voor de toekomst is daarbij dat ook het groen wordt opgeknapt en de paden op het landgoed worden opengesteld en aansluiten op de paden van de omgeving.
Route:

 • Vervolg het pad tot het draaihek.
 • Neem aan de andere kant van het draaihek het bospad door de Wilhelminabossen (rechts naast nr. 14).
 • Loop verder tot de kruising van paden bij de hoek van de parkeerplaats van de golfbaan.


Golfbaan Heelsum

#Golfbaan Heelsum
Golfbaan Heelsum is een prachtige baan op de Veluwe en door de ligging tot een van de meest natuurlijke banen in Nederland. Op Golfbaan Heelsum kun je vrijwel het hele jaar door spelen op zomergreens. Golfbaan Heelsum is aangelegd op een grofzandige sandr ondergrond, een structuur die ervoor zorgt dat tegenwater snel wegvloeit in de bodem. Daardoor kun je er het hele jaar door spelen. Golfbaan Heelsum heeft maar liefst 27 holes verdeeld over lussen van 9 banen. De locatie van de baan was in de Septemberdagen van 1944 het landingsgebied van Britse troepen van verschillende Airborne divisies.
Route:

 • Neem het paadje in zuidoostelijke richting.
 • Steek de Dopheidelaan over en neem het paadje tussen de huizen door.
 • Stop bij de kruising met de Magnolialaan.


Magnolialaan, naoorlogse woningen

#Magnolialaan, naoorlogse woningen
Ook het dorp Heelsum zijn na de oorlog net als op andere plaatsen in de Gemeente Renkum veel nieuwe huizen gebouwd. De huizen in de sociale woningbouw lijken op die welke in het Plan Internationaal als voorbeeld zijn gebouwd. Opvallend is dat de details, die daar zo kenmerkend waren, hier niet aanwezig zijn. Kennelijk werd er sober gebouwd. Ook de achterliggende wijken zijn na de oorlog ontstaan.
Route:

 • Vervolg je route op het paadje tussen de huizen door.
 • Sla rechts af op de Klein Zwitserlandlaan.
 • Sla links af de Crocuslaan in.
 • Loop door tot je bij de oprit van Hotel Klein Zwitserland staat.


Hotel Klein Zwitserland

#Hotel Klein Zwitserland
Hotel Klein Zwitserland behoort tot de Bilderberg groep. Het huis in chalet stijl gebouwd heeft veel balkons en balustrades. Het hotel dat door een park met hoge bomen omgeven is, ligt er erg rustig. Je kunt er heerlijk ontspannen van hier uit de omgeving verkennen. In de Kromme Dissel en in De Kriek kun je vrij exclusief eten.
Route:

 • Loop door en sla links af de Bloemenlaan in.
 • Loop de Bloemenlaan helemaal uit en steek de weg (Bennekomseweg) over en sla links af op het fietspad.
 • Voor de kruising rechtsaf het fietspad richting de volgende kruising nemen.


Kruispunt Heelsum

#Kruispunt Heelsum
Op dit kruispunt komen verschillende wandelroutes samen, zodoende moet er een informatiepunt zijn. Ons viel op dat Civiel Ingenieurs soms plannen maken die door de overheid niet helemaal uitgevoerd worden. Aan de grootte van de wegen en het ruime kruispunt is te zien dat men ooit rekening heeft gehouden met een verbinding vanaf de Utrechtseweg naar Wolfheze langs de Veentjesbrug en over de Doorwerthse heide. De aanleg van de A50 heeft deze plannen doorkruist. Nu er ook een ecoduct gebouwd is, is er geen plaats meer voor deze vroeger geplande verbinding.
Route:

 • Loop een stukje langs de Utrechtseweg tot je voor het Airborne monument staat.


Airborne Monument Heelsum

#Airborne Monument Heelsum
Elk dorp van de gemeente Renkum heeft een of meer eigen Airborne monumenten, zo ook Heelsum. Dit stuk geschut wat in de gliders uit Engeland mee werd gedropt en de gestileerde parachutist zijn een herinnering aan de Airborne (luchtlanding) van duizenden manschappen en materiaal in september 1944.
De troepen werden aan de andere zijde van de Rijn gedropt om aan de Noordzijde de verovering van de Rijnbrug bij Arnhem te ondersteunen. Deze Airborne divisie was een cruciaal onderdeel van de Operatie Market Garden.
Route:

 • Steek de Utrechtseweg over.
 • Neem het weggetje aan de overkant tussen de huizen door (Utrechtseweg 36 t/m 46).
 • Loop door tot je midden tussen de volkstuintjes staat.


Volkstuintjes Heelsum

#Volkstuintjes Heelsum
Mensen hebben altijd graag hun eigen groentes verbouwd. Vaak kan dat niet meer direct bij je eigen huis. Je kunt een volkstuintje huren. Niets is er leuker dan om met kinderen Boontjes en Aardappels te poten in het voorjaar en die na een goede verzorging in de zomer samen te oogsten. Het complex heeft veel verschillende volkstuintjes ieder voor zich maakt er zijn eigen tuintje van. In het najaar worden hier Dahlia's en Gladiolen verkocht.
Route:

 • Loop verder over het pad tussen de volkstuinen door.


Knotwilgen langs de beek

#Knotwilgen langs de beek
Langs beken groeien vaak Knotwilgen. Wilgen houden van deze vochtige gronden. Vaak markeren ze de beekloop. Door het regelmatig afsnijden van de jonge 3 jarige takken ontstaat de knotvorm. Die is dus door de mens gemaakt.
De buigzame jonge takken worden gebruikt voor het vlechten van manden. De wilgentenen zijn nu voor het grootste deel vervangen door plastic. Tegenwoordig onderhouden vrijwilligers van het IVN de wilgen, zodat ze beeldbepalend blijven in het beekdal. Nog steeds mensenwerk dus.
Dit karakteristieke Hollandse bekenlandschap heeft schilders al jaren geïnspireerd. Tegenwoordig nemen nog weinig personen de tijd hun impressie van het landschap op papier of linnen vast te leggen. Je digitale camera lijkt voorgoed jouw gereedschap jouw impressie van dit landschap vast te leggen.
Route:

 • Vervolg het pad.


Uitzicht beekdal

#Uitzicht beekdal
Het uitzicht over de weide met Knotwilgen langs de beek en het hek aan de overkant doet denken aan de schilderijen van de Oosterbeekse school. Het heeft de stilte en de sfeer van de vorige eeuw. In de namiddagzon worden de witte huizen aan de overkant prachtig aangestraald.

De witte huizen aan de overzijde waren vroeger een bakkerswinkel en een kruidenier of een melkwinkel. Rondom de Koninginnelaan en de Kastanjelaan was vroeger het centrum van Heelsum.
Route:

 • Loop door tot het einde van het grindpad (Aan de beek).


Transformatorhuis Heelsum

#Transformatorhuis Heelsum
Hier op dit knooppunt komen verschillende wandelroutes samen. Er is weinig te zien, behalve een transformatorhuis verscholen achter de taxus. Stroom wordt getransporteerd met een hoge spanning. In de wijk is het nodig om deze spanning naar beneden toe te verlagen. Daarvoor zijn transformatoren nodig. De transformatoren worden ondergebracht in dit soort gebouwen. Soms gewoon zoals dit type, soms bijzonder vormgegeven zoals het transformatorhuis te Doorwerth. Er is een website waarin je de variatie ervan in Nederland kunt bekijken.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl