#

Wandelen in Heelsum

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Doorwerthse Heide
#Wandelroute in het kort
Sportpark Wilhelmina herbergt diverse sportclubs, waaronder een voetbalvereniging en een tennisclub.
De route komt langs de Jonkershoeve. Een oude boerderij waar vroeger het vakantieverblijf van de Amsterdamse brandweer gevestigd was.
De streek rondom de Jonkershoeve en andere boerderijen heet ook wel Klein Amerika. Dit komt doordat de percelen zo groot zijn.
Het gebied dat ook wel klein Amerika genoemd wordt kenmerkt zich niet alleen door grote percelen. Tussen de percelen zijn ruime groenstroken. Hierdoor kan het voorkomen dat je reeën ziet.
De Wandelroute loopt over de Doorwerthse heide. Vanaf de Doorwerthse heide kun je goed zien dat Doorwerth op een heuvel in het bos ligt.
Wandelroute: Doorwerthse Heide
Latitude: 51.9856942848245 Longitude: 5.76041030577075

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Kruispunt Klein Zwitserlandlaan
Eindpunt: Kruispunt Klein Zwitserlandlaan
Lengte: 6,4 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 22
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

Horeca:

Links:
Kruispunt Klein Zwitserlandlaan

#Kruispunt Klein Zwitserlandlaan
Vanuit de Klein Zwitserlandlaan loopt de wandelroute verder. Behalve dat de tuinen hier nog opvallend veel bloeiende planten bevatten, staan er langs de rand van de weg in het voorjaar bosanemonen, een restant van de kenmerkende bosvegetatie op de wat rijkere kleigronden.
Route:

 • Neem vanaf de kruising met de Ginkelseweg, de Klein Zwitserlandlaan.
 • Aan het einde van de Klein Zwitserlandlaan bij de parkeerplaats van het Hotel links af de Crocuslaan in.
 • Loop door tot de kruising met de Tulpenlaan.


Hotel Klein Zwitserland

#Hotel Klein Zwitserland
Hotel Klein Zwitserland behoort tot de Bilderberg groep. Het huis in chalet stijl gebouwd heeft veel balkons en balustrades. Het hotel dat door een park met hoge bomen omgeven is, ligt er erg rustig. Je kunt er heerlijk ontspannen van hier uit de omgeving verkennen. In de Kromme Dissel en in De Kriek kun je vrij exclusief eten.
Route:

 • Loop door en sla links af de Bloemenlaan in.
 • Loop de Bloemenlaan helemaal uit en steek de weg (Bennekomseweg) over en sla links af op het fietspad.
 • Voor de kruising rechtsaf het fietspad richting de volgende kruising nemen.


Kruispunt Heelsum

#Kruispunt Heelsum
Op dit kruispunt komen verschillende wandelroutes samen, zodoende moet er een informatiepunt zijn. Ons viel op dat Civiel Ingenieurs soms plannen maken die door de overheid niet helemaal uitgevoerd worden. Aan de grootte van de wegen en het ruime kruispunt is te zien dat men ooit rekening heeft gehouden met een verbinding vanaf de Utrechtseweg naar Wolfheze langs de Veentjesbrug en over de Doorwerthse heide. De aanleg van de A50 heeft deze plannen doorkruist. Nu er ook een ecoduct gebouwd is, is er geen plaats meer voor deze vroeger geplande verbinding.
Route:

 • Neem het fietspad in noordelijke richting (richting de tweede kruising).
 • Steek de Bennekomseweg over en blijf het fietspad volgen.
 • Volg de asfaltweg (Doorwerthse Heide) tot halverwege de bocht naar rechts.


De Veentjesbrug

#De Veentjesbrug
Op de Veentjes brug zijn de voorziening gevestigd voor het afvaldepot van de Gemeente Renkum. Met een gemeentelijk afvalpasje, kun er je grotere en bijzonder afval, als bouwmateriaal, oud meubilair, matrassen, plastic, snoeihout en glas kwijt. De openingstijden vind je op de gemeentepagina.
Route:

 • Blijf de asfaltweg (Doorwerthse Heide) een stuk volgen tot je links een boerderij ziet.


Boerderij Doorwerth

#Boerderij Doorwerth
Het terrein tussen Heelsum en Wolfheze heet niet voor niets Klein Amerika. Alles is er groots opgezet. Zo ook deze boerderij met zijn enorme schuren. Door de aanleg van de A50 is deze boerderij van de helft van zijn eigen land afgesneden en ook veel grond kwijtgeraakt.
De gevelsteen verraadt de bouwperiode van deze boerderij: een leeuw, die herrijst uit de vlammenzee, evenals de Phoenix uit de Griekse legende. De boerderij stamt dus uit de wederopbouwperiode (na de Tweede Wereldoorlog). Gezien de afmetingen van de schuur zijn de grote percelen al ver voor de ruil verkaveling tot stand zijn gekomen door ontginningen van heidevelden.
Route:

 • Loop door over de asfaltweg tot de weg overgaat in een fietspad.
 • Ga hier door het klaphekje links de heide op.
 • Loop door tot de hoek van een hek direct links naast het pad.


Japanse Duizendknoop

#Japanse Duizendknoop
Japanse Duizendknoop was een tiental jaren geleden een modieuze tuinplant. Helaas is deze plant uit de tuin ontsnapt en heeft zich her en der gevestigd. Nu wordt de soort beschouwd als een agressieve exoot in de natuur, die nauwelijks te bestrijden is. De plant komt mee met puin en ander tuinafval dat ergens tijdelijk gestort wordt. Het puin wordt opgehaald maar de zaden en wortelstokken van de plant blijven achter. Vooral de stevige wortelstokken zijn er de oorzaak van dat de plant moeilijk te verwijderen valt.
Nota Bene: de koeien die de heide begrazen lijken deze plant te lusten. Waardoor verdere uitbreiding in de Heide voorkomen wordt.
Route:

 • Vervolg je route over het paadje.
 • Loop door tot je aan je linker hand de proefvelden ziet liggen.


Velden Barenburg

#Velden Barenburg
De keurige groene percelen zijn de kweekvelden van verschillende soorten zaden van de firma Barenburg. Het akkerland is ingedeeld in kleine plotjes met elk een ander soort gras erop. Ze worden gebruikt om nieuwe grassoorten en mengsels te kweken, te vermeerderen en te onderzoeken. Ook de grasmengsels voor de voetbalvelden van beroemde clubs worden geleverd door de firma Barenburg. Nederland levert soms de plaggen waarop de wedstrijden plaats vinden.
Route:

 • Volg het paadje over de heide verder tot je een T-splitsing naar rechts tegenkomt.


Berkenopslag in de Heiderand

#Berkenopslag in de Heiderand
Ondanks dat de Doorwerthse Heide begraasd wordt door Runderen kon niet worden voorkomen dat de heide langzaam dichtgegroeid met berken. Deze berken komen op uit zaden van de nabijgelegen bomen in het bos. Berkenzaden hebben kleine vleugels en worden gemakkelijk door de wind verspreid. Deze opslag is in de laatste 20 jaar uitgegroeid tot bomen die hier haast een bosrand vormen. met de karakteristieke witte stammen geeft deze strook wel een mooie natuurlijke overgang naar de omringende akkerlanden.
Route:

 • Volg het pad dat in oostelijke richting de heide op gaat.
 • Loop door tot bij de laatste Berken van de bosrand.


Uitzicht op Doorwerth

#Uitzicht op Doorwerth
Kijk je over de snelweg dan zie je het dorp Doorwerth liggen. Te zien is hoe Doorwerth op de top van een heuvel ligt. De flats steken samen met het gebouw van het Leo Kannerhuis boven de bomen uit.
Je ziet van hieruit ook goed hoe de snelweg in de stuwwal is ingesneden. De weg ligt verdiept. Dit was nodig, omdat de helling ook voor het vrachtverkeer te steil was. De geleidelijke afdaling naar het Rijndal is dus vanaf hier al ingezet.
Route:

 • Vervolg je route over het pad een klein eindje.


Soorten grassen

#Soorten grassen
Natuurlijk is het de bedoeling dat je op de Doorwerthse Heide ook veel heide tegenkomt. Hier is de heide jammer genoeg erg vergrast.
Er staan hier verschillende soorten gras, die het hele jaar ook van elkaar te onderscheiden zijn.
Op het pad tref je soorten aan die goed tegen betreding kunnen. Ze bloeien vaak al in juni. De bundels grassen, die je overal langs het pad ziet, (zie ook de foto) is het Pijpenstrootje. Het hele jaar door lijkt dit het een bundel dor droog gras, maar in juni verschijnen de eerste groen bladeren en in augustus bloeit de soort volop. Kijk eens naar de details van de grasbloemen en er zal een wereld van prachtige details voor je opengaan.
Vind je nu ook niet dat grassen de moeite van het bekijken waard zijn?
Route:

 • Loop verder over het pad tot je aan je linkerhand een vossenhol in de heide ziet liggen.


Vossenhol

#Vossenhol
Wie vanaf het pad een stukje in noordelijke richting kijkt, ziet een bult met zand liggen. Vlak daarachter ligt een vossenhol te midden van de heide. Bij nat weer kun je de pootafdrukken zien staan. Je wordt verzocht al te dicht bij te komen om de vos niet te storen.
Route:

 • Volg het pad tot je midden op de Doorwerthse heide op een T-splitsing (/kruising) komt.


Open Heide Landschap

#Open Heide Landschap
De Doorwerthse Heide is een klein maar weinig vergrast heideveld, direct naast de A50.

In de septemberdagen van 1944 landen hier ook de Airborne divisies van onze bevrijders in hun kleine transportvliegtuigen met een glider op sleeptouw. De parachutisten voegden zich samen met andere groepen om het bruggenhoofd te vormen en te verdedigen tijdens de slag om de brug bij Arnhem. Voor meer informatie hierover is een bezoek aan het Airborne Museum te Oosterbeek zeer informatief.
Route:

 • Neem het pad dat in noordelijke richting over de Doorwerthse heide loopt. (Dit is het pad met de snelweg en de flats van Doorwerth, die boven het bos uitsteken, in de rug.)
 • Loop door tot een kruising met een pad van rechts.


Vergrassing Heide

#Vergrassing Heide
Beheerders van heidevelden doen er alles aan de heide in stand te houden. Maar in sommige delen krijgen overblijvende grassen de overhand. Ook op deze heide zijn er stukken, waar het pijpenstrootje de concurrentieslag gewonnen heeft. Deze pollen gras, met de hoge lange bloemstengels, zijn overblijvers, die elk voorjaar weer nieuwe groene bladeren vormen. Let in de winter eens op de verscheidenheid in vorm van de grassen op en naast het pad.
Route:

 • Neem het pad dat in noordelijke richting over de heide loopt.
 • Ga aan het einde van de heide door het klaphek en loop door tot op het kruispunt direct achter het klaphek.


Hek Doorwerthse Heide

#Hek Doorwerthse Heide
Door het poortje naast het hek kun je de Doorwerthse Heide op. Ook hier lopen het gehele jaar koeien en/of paarden. Zij begrazen de schrale heide en voorkomen zo de opslag van bomen. Op dit manier blijft het landschap open, zonder dat de mens hoeft in te grijpen. Er ligt een omheining om dit hele gebied. De uitgang via het wildviaduct over de A50 is alleen bedoeld voor wild. Koeien mogen er niet langs. Ga de koeien en paarden niet aaien, dat vinden ze niet leuk.
Route:

 • Neem het pad in westelijke richting. (Dit is het pad met het klaphek van de heide aan je linker hand.)
 • Loop door tot op het volgende kruispunt van paden.


Groenstrook

#Groenstrook
Soms kom je bij het uitzetten van de wandeling een bijzonder informatie bord tegen. Deze groenstrook bleek vernoemd te zijn naar de bekende boswachter van Wolfheze. Dhr. Ingezaaid met akkeronkruiden draagt zo'n groenstrook bij een groter en meer divers voedselaanbod voor diersoorten. Omdat het niet gemaaid wordt is het ook een overwinteringsplek voor insecten en vlinders.
Route:

 • Volg het pad in westelijke richting. Dit is het pad met het afgesloten pad (bordje verboden toegang) aan je rechter hand.
 • Op de eerste kruising rechtdoor.
 • Loop door tot op T-splitsing na het tweede perceel bouwland.


Jonkershoeve

#Jonkershoeve
De Jonkershoeve werd in 1861 gesticht door de Jonker G.W. van Brakell. De boerderij stond er toen als een voorpost te midden van de heidevelden. Tijdens de Slag om Arnhem met de luchtlandingen werd de boerderij tijdens de gevechten zwaar beschadigd. Na de Tweede Wereldoorlog werd de boerderij opgeknapt door de Amsterdamse brandweer. Zij pachtten jarenlang de boerderij als vakantiehuis voor hun personeel. Ondertussen hadden de eigenaren wat zuidelijker een nieuw huis gebouwd. Dit huis en woningen in de directe omgeving zijn nog steeds onderdeel van het eigendom behorende bij de Jonkershoeve. Naast akkerbouw was er op het bedrijf ook een tuincentrum gevestigd. Dit tuincentrum is begin 2000 omgevormd tot paardenpension, hoewel er nog steeds ook enkele boomkwekerijen liggen.
Route:

 • Neem vanaf het woonhuis het zandpad in zuidelijke richting. (Dit is met het woonhuis rechts en bouwland links.)
 • Loop door tot bij de boerderij na de schuur aan je rechter hand.


Boerderij Jonkershoeve

#Boerderij Jonkershoeve
Boerderij Jonkershoeve is in de oorlog gedeeltelijk vernietigd. Brandweerlieden uit Rotterdam kwamen om dit gebouw op te knappen. Als dank daarvoor diende het huis jarenlang als zomerhuis voor de Rotterdamse brandweerlieden. De brandmeldpaal in de tuin herinnert hier nog aan.
Route:

 • Vervolg je route op het zandpad.
 • Loop door tot je op het asfalt komt en de asfaltweg een haakse bocht naar rechts maakt en je op een T-splitsing met een zandpad staat.


Kastanjelaan

#Kastanjelaan
Een laan met Kastanjes is een prachtig gezicht in het voorjaar, als de bomen in volle bloei staan. De rechtopstaande trossen witte bloemen steken prachtig af tegen het frisse groen van de bladeren. Kort daarna is de grond bedekt met een tapijt van witte bloemen. Deze laan is gespaard bij de aanleg van de Golfbaan. Helaas zijn er enkele kastanjebomen tussen uitgevallen. In de herfst kun je er veel kastanjes vinden.
Route:

 • Neem het pad dat tussen de golfbaan en de bosrand doorloopt in oostelijke richting.
 • Sla aan het einde rechts af.
 • Loop door tot bij de bocht in de asfaltweg bij het sportpark.


Sportpark Wilhelmina

#Sportpark Wilhelmina
Op het Sportpark Wilhelmina speelt de voetbalvereniging CHRC (Cito Harten Rijn Combinatie). Het is een echte volksvereniging met een rijke voetbalhistorie. CHRC is op 11 januari 1946 ontstaan door de fusie tussen de voetbalverenigingen Cito en Harten Rijn. De leden van Cito bestonden voornamelijk uit inwoners van Heelsum, terwijl het merendeel van de voetballers van Harten Rijn werknemers waren van de papierfabrieken Harten en de nieuwe fabriek aan de Rijn. De Oranjeblauwen spelen hun thuiswedstrijden op het Wilhelmina Sportpark in Heelsum. er zijn nu vijf seniorenelftallen.
Route:

 • De asfaltweg maakt een sterke bocht waardoor het kruispunt lijkt op een Y-splitsing neem de linker asfaltweg op deze Y-splitsing.
 • Sla vrijwel meteen weer rechts af een paadje het bos in.
 • Volg het paadje tot het grasveld met bankje in het midden.


Tamme Kastanjes

#Tamme Kastanjes
Midden in het bos staat een groepje van drie Tamme Kastanjes. In de herfst zie je vaak een laag stekelige omhulsels van de vruchten van deze boom op de grond liggen. De zaden, de donkerbruine tamme kastanjes zijn eetbaar. In Zuid-Frankrijk zijn er grote tamme Kastanjebossen. De tamme kastanjes die je in de winkel kunt kopen, komen daar vandaan. In onze streken is deze boomsoort als een bijzonderheid aangeplant.
Route:

 • Loop verder over het pad tot je midden in het naaldbos staat.


Douglas bos

#Douglas bos
Voor de houtproductie van het waardevolle hout is er in sommige vakken van dit gemeentebos Douglas aangeplant. Vooral de stammen van de oudere exemplaren met hun diepe groeven zijn een prachtig detail, waaraan de Douglas spar gemakkelijk te herkennen is. De kegels in de top van de bomen hebben een klein gespleten tongetje tussen de schubben. Je kunt ze op de grond vinden, want ze vallen er na drie jaar allemaal af.
Route:

 • Loop verder over het pad tot je op een splitsing bij een grote Rododendron staat.


Rododendron

#Rododendron
Soms is het verrassend zo'n groep oude Rododendron in de Wilhelminabossen aan te treffen. In mei bloeien ze volop. Ze zijn hier ooit gepoot want van nature vermeerderen rododendron zich niet.
Route:

 • Neem vanaf splitsing bij de Rododendron het paadje in westelijke richting. Na enkele tientallen meters sta je op de kruising Klein Zwitserlandlaan, Ginkelseweg.


Kruispunt Klein Zwitserlandlaan

#Kruispunt Klein Zwitserlandlaan
Vanuit de Klein Zwitserlandlaan loopt de wandelroute verder. Behalve dat de tuinen hier nog opvallend veel bloeiende planten bevatten, staan er langs de rand van de weg in het voorjaar bosanemonen, een restant van de kenmerkende bosvegetatie op de wat rijkere kleigronden.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl