#

Wandelen in Eefde

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Wandelroute lanen








#Wandelroute in het kort
Recht voor huis de Voorst is een informatiepaal neergezet. Als je met je voet het pedaal bedient vertelt de paal een stuk van de geschiedenis van Huize de Voorst.
Huize de Voorst is nog voorzien van restanten van de oude groententuin. De tuinmuur en de tuinmanswoning zijn nog te bekijken.
Huize de Voorst is aan de achterkant voorzien van een zichtas. Deze zichtas loopt door de tuin in Engelse landschapsstijl over de vijver, door een beukenlaan.
De wandelroute volgt de oprijlaan van Huize de Voorst.
Wandelroute: Wandelroute lanen
Latitude: 52.1525964775474 Longitude: 6.23683112769892

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Parkeerplaats Huize de Voorst
Eindpunt: Parkeerplaats Huize de Voorst
Lengte: 2,4 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 14
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

Horeca:

  • Geen gevonden

Links:




Parkeerplaats Huize de Voorst

#Parkeerplaats Huize de Voorst
De parkeerplaats bij Huize de Voorst aan de oprijlaan van het hoofdhuis is een goede startplek voor wandelingen over deze twee landgoederen aan de Berkel.




Route:

  • Loop naar het einde van de oprijlaan en steek de asfaltweg (Kapperallee) over, loop door tot op het fietspad en sla links af.
  • Volg het fietspad tot vlak voor de volgende kruising links van het pad een blauwe paal in het gras staat.


Informatie paal

#Informatie paal
In het gras tussen het fietspad en de weg is een informatie paal neergezet. Pomp je met je voet op het voetpedaal van deze paal om stroom op te wekken dan vertelt de paal een verhaal over de geschiedenis van Huize de Voorst; ooit was het landgoed namelijk voorzien van een grote hoeveelheid vijvers. Daarvoor was zoveel water uit de Berkel nodig, dat boeren in de omgeving bezwaar maakten. Ook wordt kort ingegaan op de relatie tussen de vroegere bewoners van Huize de Voorst zoals Arnold Joost van Keppel en stadhouder Willem III van ons koningshuis.




Route:

  • Blijf het fietspad volgen en steek de asfaltweg (Voorsterallee) over.
  • Volg het fietspad tot je op een kruising met een weg (kerkpad) uitkomt, sla hier links af en steek de asfaltweg (Kapperallee) over en loop door tot je rechts van de oprijlaan een huis ziet liggen.


Woning aan de oprijlaan

#Woning aan de oprijlaan
Aan de oprijlaan richting Huize de Voorst staat deze dienstwoning. Qua bouwstijl heeft deze woning wel wat overeenkomsten met het hoofdhuis. Het is onduidelijk wat de rol van deze woning geweest is; misschien was het een dienstwoning. Graag meer informatie.




Route:

  • Vervolg je route over de oprijlaan tot je links schuin naar voren Huize de Voorst ziet liggen.


Doorzicht op Huize de Voorst

#Doorzicht op Huize de Voorst
Wie even stilstaat en rondkijkt kan genieten van dit doorzicht richting Huize de Voorst. De ruimte die omsloten wordt door de oprijlanen is cirkelvormig en voorzien van de nodige boomgroepen. Gasten die over de oprijlaan komen, hebben zo af en toe een doorzicht op het hoofdhuis. De bedoeling was dat zij geïmponeerd werden door de rijkdom van de aanblik. Zo'n doorzicht wordt een zichtas genoemd.




Route:

  • Loop een klein stukje verder tot je op een splitsing met een pad van rechts uitkomt.


Vernieuwing toegangslaan

#Vernieuwing toegangslaan
Bomen hebben niet een eeuwig leven. Soms is een laan zo vervallen dat deze vernieuwd moet worden, Enkele jaren geleden is de oprijlaan tot Huize de Voorst gekapt en van jonge laanbomen voorzien. Deze jonge eiken herstellen het statige aanzien van Huize de Voorst binnen tien jaar. Dan zijn ze groot genoeg met voldoende kroonvolume om het oude beeld te herstellen.




Route:

  • Volg de oprijlaan richting Huize de Voorst. (Dit is bij de grote weg vandaan.)
  • Sla bij de tweede weg naar rechts, rechts af.
  • Loop nog een klein stukje door tot je op een kruising met een klein paadje staat.


ANWB Berkelvallei route

#ANWB Berkelvallei route
Op dit knooppunt van ons wandelproject komt ook de Berkelvallei route van de ANWB voorbij. Deze route loopt vanaf huize 't Velde langs de Berkel naar Almen en dan weer terug via Huize de Voorst.




Route:

  • Neem vanaf de splitsing het pad in oostelijke richting. (Dit is met het water links van het pad.)
  • Loop door tot bij het begin van het water, waar je links tot de ingang van Huize de Voorst kan kijken.


Over de slotgracht

#Over de slotgracht
Vanaf dit punt heb je een onder de bomen door een prachtig doorzicht over de slotgracht richting de toegangsbrug voor huize de Voorst. Geniet van het beeld van bomen en pure natuur in de weerspiegeling in de aangelegde waterpartijen. Dit spel met natuurlijke vormen en reflecties is kenmerkend voor de Engelse landschapsstijl en romantische tuinaanleg.




Route:

  • Loop verder tot je rechts van het pad een dubbel hek ziet staan.


Toegangshek moestuin

#Toegangshek moestuin
Zoals de meeste landgoederen was ook landgoed de Voorst voorzien van een moestuin. Vroeger kon je namelijk niet naar de supermarkt om verse groenten en vers fruit te kopen. Verse producten waren voorbehouden aan de rijken die ze verbouwden in hun eigen tuin. Dit fraai vormgegeven toegangshek vormt de toegang tot de voormalige moestuin.




Route:

  • Loop veder over het pad, langs de theekoepel (links van het pad) met de bocht naar links mee tot je op een splitsing van paden uitkomt.


Zichtas Huize de Voorst

#Zichtas Huize de Voorst
De oorspronkelijke tuin van Huize de Voorst in Franse geometrische stijl met veel fonteinen en waterpartijen ontworpen door Jacobus Roman en Daniël Marot is rond 1800 vervangen door een tuin in Engelse landschapsstijl. De tuin is compleet veranderd, de strakke symmetrie heeft plaatsgemaakt voor een asymmetrische landschap met natuurlijke vormen. Het enige detail dat bewaard gebleven is, is de centrale zichtas van de tuin die doorgezet wordt in de beukenlaan achter dit knooppunt. Ook het symmetrische patroon van de om de tuin liggende grachten en lanen is behouden gebleven.
Ookal is rond 1800 de hele tuin veranderd, het oude patroon van de grachten en lanen bleef.




Route:

  • Ga op de splitsing van paden staan en kijk over de zichtas richting Huize de Voorst.
  • Neem het pad rechts.
  • Loop door tot je op een splitsing bij de weilanden uitkomt.


Lanen Huize de Voorst

#Lanen Huize de Voorst
Huize de Voorst is aan de achterkant voorzien van een rechthoekige symmetrische tuin. De hele tuin is omgeven door een slotgracht waaromheen weer een aantal lanen ligt die evenwijdig liggen aan het water. Het geheel is een restant van de oorspronkelijke tuinaanleg.




Route:

  • Neem vanaf de splitsing het pad in westelijke richting. (Dit is met het water links van het pad.)
  • Loop door tot je aan je linkerhand een gebouw ziet liggen.


Bijgebouw Huize de Voorst

#Bijgebouw Huize de Voorst
Dit bijgebouw van Huize de Voorst is gebouwd aan de de rand van de oorspronkelijke tuin en is gericht op het zuiden. Opvallend zijn de kleine ronde ramen. Ondanks het feit dat het gebouw niet zo hoog is zou het de oranjerie kunnen zijn.
Onduidelijk is wat de huidige functie van dit gebouw is. Wie kan hier meer over vertellen?




Route:

  • Loop door tot je aan het einde van het water op een splitsing met een paadje van links uitkomt.


Herplant solitaire bomen

#Herplant solitaire bomen
De parkaanleg van landgoederen wordt gekenmerkt door groepen solitaire bomen. Deze bomen verdelen de ruimtes van de parkaanleg in verschillende subruimtes en zorgen voor de nodige spannende doorkijkjes. Hier zijn deze solitaire bomen opnieuw aangeplant. Zo heeft de bezoeker van het park vanaf ieder punt een ander uitzicht. In plaats van tuinruimte in één keer te overzien heb je steeds een ander beeld.
De architecten van oude landgoederen hadden dit al begrepen en maakten er dankbaar gebruik van.




Route:

  • Draai met je rug richting huize de Voorst en neem het kleine paadje dat rechts, parallel aan de slotgracht het plein verlaat.
  • Loop door tot je op een T-splitsing met een groot bospad uitkomt.


Voorzijde Huize de Voorst

#Voorzijde Huize de Voorst
Huize de Voorst is van oudsher een belangrijke Havezate geweest. Het huidige hoofdhuis werd gebouwd door Arnold Joost van Keppel (1670-1718), Graaf van Albemarle. Het huis en de tuinen werden ontworpen door Jacobus Roman en Daniël Marot. De oorspronkelijke tuinaanleg in geometrische Franse stijl werd rond 1800 vervangen door een tuin in Engelse landschapsstijl. Het gebouw bestaat uit een symmetrisch opgebouwd hoofdhuis met verbindingen naar twee zijvleugels, eveneens symmetrisch uitgevoerd. In 1943 brandde het huis door toedoen van een onvoorzichtige schilder af. In de periode 1957-1960 is het voor de eerste maal gerestaureerd. In de periode 2008 - 2010 is ook het interieur sfeergetrouw hersteld met oog op het huidige gebruik als trouwlocatie.




Route:

  • Draai met je rug richting Huize de Voorst en neem de rechter oprijlaan.
  • Loop door tot je op een splitsing met paden van rechts uitkomt.


Oprijlaan Huize de Voorst

#Oprijlaan Huize de Voorst
De oprijlaan van Huize de Voorst is aan beide zijden voorzien van bomen. Dit geeft het geheel een statige aanblik. De oprijlaan omsluit een cirkelvormige ruimte, waarin twee eveneens cirkelvormige boomgroepen de ruimte spannend maken. Op deze manier speelt een tuinarchitect met een ruimte en de begrenzing ervan.




Route:

  • Neem de oprijlaan richting de grote weg (in westelijke richting).
  • Loop door tot je op een parkeerplaats uitkomt.


Parkeerplaats Huize de Voorst

#Parkeerplaats Huize de Voorst
De parkeerplaats bij Huize de Voorst aan de oprijlaan van het hoofdhuis is een goede startplek voor wandelingen over deze twee landgoederen aan de Berkel.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid



#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl